Cum a scăzut prețul la benzină în Spania: o parte suportată de stat, cealaltă de benzinării. Prețurile vor fi monitorizate 3 luni ca să nu crească nejustificat

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Începând cu data de 01 aprilie, în Spania, prețul carburanților a scăzut cu 20 de cenți. O parte din bonificație este suportată de stat, iar cealaltă de benzinării, ceea ce a provocat nemulțumirea patronilor. În plus, prețurile vor fi monitorizate în următoarele 3 luni, pentru a nu crește nejustificat.

Până pe 30 iunie, cele peste 11 mii de benzinării din Spania vor fi nevoite să suporte 5 cenți din subvenție, suma totală ajungând la aproape o jumătate de miliard de euro.

"În majoritatea benzinăriilor, bonificația de 20 de cenți nu se vede și în prețurile afișate la pompă, ci se aplică direct la casa de marcat, însă în mod diferit. În timp ce unii clienți primesc înapoi diferența de bani, alții primesc mai mult carburant", transmite Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania. 

După creșterea bruscă a prețurilor, șoferii au alimentat mai puțin.

Bonificația ar trebui să îi ajute să economisească în următoarele 3 luni în jur de 70 de euro.

Spaniolii vor primi și alte ajutoare din partea statului

 

Marile lanțuri de benzinarii au plusat chiar, oferind clienților fideli încă 10 cenți reducere. Însă 70% dintre stațiile de alimentare sunt francize sau afaceri de familie, care nu își permit nici măcar discountul de 5% și cer guvernului să reducă TVA-ul de la 21 la 10%, măsură exclusă deocamdată de executiv.

În schimb, populația va primi și alte ajutoare din partea statului.

Pedro Sanchez, premierul Spaniei: "6 miliarde de euro în ajutoare directe și scăderi de taxe și 10 miliarde în credite avantajoase pentru a absorbi criza familiilor și companiilor. Până pe 30 iunie, 16 miliarde de euro".

În afară de subvenția la carburant, din acești bani se va majora cu 15 procente venitul minim garantat și în jur de două milioane de spanioli vor primi vouchere pentru plata energiei.

Prețul carburanților a crescut în toată lumea

 

Preşedintele american Joe Biden a promis vineri că "peste 30 de ţări" vor urma exemplul SUA şi vor elibera petrol din rezervele lor strategice pentru a diminua preţul petrolului şi al produselor derivate, relatează AFP.

"În această dimineaţă, peste 30 de ţări s-au regăsit la o reuniune internaţională şi au decis să pună pe piaţă zeci de milioane de barili de petrol suplimentari'', a spus Biden, făcând referire la o iniţiativă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE).

El anunţase joi că Statele Unite vor elibera timp de şase luni din rezervele strategice un milion de barili de petrol în fiecare zi.

Preşedintele democrat încearcă astfel să oprească creşterea preţului combustibililor, care exasperează populaţia SUA şi este speculată de opoziţia republicană înaintea alegerilor legislative de la jumătatea mandatului care vor avea loc în noiembrie.

La rândul său, Joe Biden încearcă să pună această creştere a preţurilor pe seama preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru invazia Rusiei în Ucraina. Pe de altă parte, el critică şi industria petrolieră americană pentru acumularea unor profituri imense fără a investi în producţie.

Grupul OPEC+, ce reuneşte ţările Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi zece producători, inclusiv Rusia, a convenit joi doar asupra unei creşteri modeste a producţiei, respingând din nou apelurile pentru o sporire mai substanţială a extracţiei pentru a diminua cotaţiile petrolului.

Preţul barilului de petrol Brent a atins 139 de dolari pe 7 martie, un record după criza financiară din 2008. După anunţul lui Biden despre eliberarea unei cantităţi masive de petrol din rezervele strategice, această cotaţie a ajuns vineri în jurul a 100 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel