Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează. Când trebuie să consulți medicul?

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează. Când trebuie să consulți medicul?
Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează. Când trebuie să consulți medicul?

Limba umană poate apărea în diferite nuanțe și, de multe ori, există o explicație în spatele ei. După cum se dovedește, culoarea neobișnuită a acestui organ poate semnala anumite probleme ale organismului. Acest articol are doar scop informativ. Dacă există o schimbare a culorii limbii și prezența altor simptome, ar trebui să consultați un medic.

Schimbările de culoare a limbii pot fi absolut inofensive sau, dimpotrivă, periculoase. De exemplu, este posibil să observi că limba ta devine roșie după ce ai băut un pahar cu suc de cireșe. De asemenea, limba poate deveni portocalie după ce ai mâncat un morcov. Este absolut normal, iar limba revine la culoarea naturală rapid. Dacă modificările la nivelul limbii persistă câteva zile, consultați un medic.

Culoarea normală a limbii este în general, roz. O limbă sănătoasă are în mod normal o culoare roz cu o cantitate mică de strat alb pe ea. Desigur nuanțele de roz diferă de la o persoană la alta și mai ales în funcție de alimentația fiecăruia. Verifică mai jos care sunt culorile cele mai periculoase pentru sănătatea ta pe care ți le semnalează acest organ.

 

 

Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează: Alb

 

Stratul alb sau petele albe pe limbă pot apărea din mai multe motive:

- Aftele bucale sunt o infecție cu drojdie care se dezvoltă în gură. Apar ca pete albe pe limbă care au adesea consistența brânzei de vaci. Cel mai adesea, această boală apare la sugari, la vârstnici și la persoanele cu imunitate slabă. Uneori, afta bucală se poate dezvolta după ce ai luat antibiotice.

- Leucoplazia este o afecțiune în care celulele din gură cresc excesiv, ceea ce provoacă apariția unor pete albe pe limbă și în gură. Leucoplazia se dezvoltă adesea la persoanele care folosesc produse din tutun.

- Lichenul arată ca o dantelă albă în relief pe limbă. Cauzele exacte ale acestei boli rămân necunoscute.

 

3. -imagine fara descriere- (juan-encalada-2balskdoolg-unsplash.jpg)

 

 

Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează: Roșu

 

Limba de culoare roșie, cu denivelări poate indica scarlatina sau o deficiență de vitamina B. De asemenea, aceste modificări apar atunci când există o reacție alergică. O limbă roșie cu denivelări poate semnifica și glosita, inflamația limbii.

 

 

Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează: Violet

 

O limbă violet poate semnala boli de inimă, de sânge sau circulație deficitară. Poate fi, de asemenea, un semn al bolii Kawasaki, o afecțiune rară care provoacă inflamarea vaselor de sânge.

 

2. -imagine fara descriere- (alex-guillaume-hj8fdb3thio-unsplash.jpg)

 

 

Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează: Albastru

 

O limbă albastră poate apărea din cauza lipsei de oxigen din organism. Motivele posibile pentru limba albastră sunt:

- Lipsa de oxigen în plămâni

- Boli de sânge

- Boala vaselor de sânge

- Boli de rinichi

- Limba albastră poate fi, de asemenea, un semn de eczemă.

 

 

Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează: Galben

 

O culoare galbenă pe limbă indică de obicei creșterea bacteriilor în gură. Acest lucru este uneori cauzat de igiena precară și gură uscată. În cazuri rare, îngălbenirea limbii poate fi cauzată și de boli mai grave, cum ar fi diabetul și icterul.

Limba poate deveni galbenă înainte de a deveni neagră. Devine galbenă atunci când papilele cresc, prinzând bacteriile pe suprafața limbii.

 

 

Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează: Portocalie

 

Igiena proastă și uscăciunea pot duce la o nuanță portocalie a limbii. Unele antibiotice și alimente, cum ar fi cele bogate în beta-caroten, pot face ca limba să devină portocalie.

 

4. -imagine fara descriere- (mitchell-griest-z5i6_8vygem-unsplash.jpg)

 

 

Culoarea limbii și bolile pe care le semnalează: Culori foarte rare

 

Verde

Limba poate deveni verde din cauza acumulării de bacterii pe ea. Motivele din spatele acesteia pot fi aceleași cu cele ale unei limbi albe și galbene.

 

Maro

Limba poate deveni maro din cauza anumitor obiceiuri și produse. Astfel, consumul de cafea duce uneori la apariția unei nuanțe maro pe limbă.

 

Gri

Culoarea gri a limbii poate indica probleme cu sistemul digestiv, precum și ulcer. O limbă cenușie poate fi, de asemenea, un semn de eczemă.

 

Negru

Acumularea de keratina poate face ca limba să se înnegrească și este aceeași proteină care se regăsește și în pielea, părul și unghiile noastre. O acumulare de keratina pe limbă îi poate transforma culoarea într-una neagră și textura poate deveni păroasă. Atenție la consumul de cafea și ceai negru, deoarece pot provoca și întunecarea limbii. Acest lucru poate fi rezultatul:

- Igienă orală proastă

- Anumite medicamente, cum ar fi unele antibiotice

- Consumul de tutun

- Terapie cu radiatii

- În cazuri rare, o limbă neagră poate indica o afecțiune medicală gravă, cum ar fi diabetul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel