Crucea Roșie avertizează China: Măștile de calitate inferioară este "mai mult problematică decât utilă"

Liviu Ludovic / 4 feb 2020, 10:00 Salveaza PDF Comentarii
sursa: flickr.com
sursa: flickr.com

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC) a subliniat necesitatea ca toate măştile utilizate în spitalele din China în cadrul luptei contra noului coronavirus să fie de înaltă calitate, relatează AFP. 

Intervievat luni de AFP la Geneva (Elveţia), noul secretar general al IFRC, nepalezul Jagan Chapagain a avertizat că donarea de materiale de calitate inferioară ''este mai mult problematică decât utilă" deoarece aceste măşti de calitate slabă conferă oamenilor o ''senzaţie falsă de protecţie'' şi, în plus, aglomerează depozitele.

În contextul paraliziei Chinei de teama virusului, care a infectat peste 19.000 de persoane, Beijingul a recunoscut luni că are nevoie urgentă de măşti, combinezoane şi ochelari de protecţie pentru a face faţă epidemiei, care a ucis 425 de oameni în ţară de la declanşarea sa, la sfârşitul lunii decembrie, în oraşul Wuhan.

''A avea o mască de înaltă calitate pentru îngrijitori este extrem de important. Şi cred că există o mulţime de măşti trimise în China (...) care nu respectă acest tip de standarde'', a explicat Jagan Chapagain.

China a solicitat ajutor internațional

 

Diplomaţia chineză a indicat luni că mai multe ţări, inclusiv Franţa, Regatul Unit, Japonia şi Coreea de Sud, au trimis deja materiale medicale. China încearcă să importe din Europa, Japonia şi Statele Unite, potrivit Ministerului Industriei.

Jagan Chapagain a pus sub semnul întrebării criticile conform cărora Crucea Roşie din Wuhan a împiedicat aducerea în spitale a măştilor donate. ''Crucea Roşie din Wuhan nu a fost nevoită să reacţioneze recent la acest tip de situaţie aşa că, într-un fel, a trebuit să îşi crească în mod considerabil capacităţile într-un timp scurt, astfel încât a avea unele eşecuri nu este ceva total anormal'', a argumentat el.

Chapagain a susţinut, însă, decizia ''deliberată'' a Crucii Roşii locale de a retrage anumite măşti de calitate inferioară. "Este foarte important să oferim calitatea ridicată prescrisă de autorităţile sanitare", măştile N95, a insistat el, potrivit Agerpres.

Numărul de decese cauzate de coronavirus în China a crescut la 425, după ce autorităţile din provincia Hubei au anunţat marţi încă 64 de decese. În actualizarea sa zilnică, Comisia de sănătate din provincia chineză a raportat, de asemenea, o creştere accentuată a numărului de persoane infectate, cu 2.345 de cazuri noi confirmate în Hubei, centrul Chinei, considerat focarul noii epidemii. În total, 19.950 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus în toată China.

[citeste si]

Get it on App Store Get it on Google Play

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

diaspora.n-nxt.25