Cristi Dănileț, despre CCR: Curtea nu trebuie să fie implicată în arena politică

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cristi Dănileț, propunerea USR pentru un loc la Curtea Constituțională a României, susține că instituția nu trebuie să fie implicată în arena politică, astfel încât să poată să-și îndeplinească rolul de arbitru.

Declarațiile au fost făcute la RFI.

„Curtea nu trebuie să fie un implicat în arena politică, ea trebuie să fie doar un arbitru. De aceea, cred că soluțiile pe care le dă CCR trebuie să fie explicate și trebuie să fie explicate pe înțelesul tuturor, al oamenilor obișnuiți care invocă Constituția și trebuie să o respecte. În al doilea rând, cred că fiecare membru din cadrul CCR trebuie cunoscut în țară. Din păcate, astăzi, dacă întrebi oamenii de două-trei nume de judecători din CCR, nu sunt șanse să le obții. În al treilea rând, cred că membrii CCR trebuie mai des să fie prezenți în dezbateri științifice, să fie în diverse medii, să participe la diverse evenimente”, a spus Cristi Dănileț.

Magistratul susține că știe cum poate CCR să devină o instituție credibilă.

Cristi Dănileț, despre CCR: Curtea nu trebuie să fie implicată în arena politică

 

„În primul rând, credibilitatea oricărei instituții trebuie redată de sus în jos și asta înseamnă ca ea însăși să fie credibilă. Or în ultimii ani am sesizat că este o mare dezbatere în legătură cu rolul CCR, tocmai pentru că nici politicienilor, cred, dar nici societății civile nu le este clar ce anume face CCR, pentru că de multe ori conflictele politice au ajuns, din păcate, la Curtea Constituțională, care le-a rezolvat”, a adăugat Dănileț.

Judecătorul Cristi Danileț a fost propus de USR pentru un loc la Curtea Constituțională. Recent, Danileț a fost exclus din magistratură de CSM, din cauza unor postări din mediul online. Decizia a fost contestată și acum se așteaptă decizia instanței.

Judecătorul Cristi Dănileț se arată interesat de un post de judecător la Curtea Constituțională, unde în acest an se vor vacanta trei posturi, după încheierea mandatelor judecătorilor Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru.

Cristi Dănileț recunoaște că, în cazul în care o s-ar propune un post de judecător CCR, nu ar refuza oferta. Asta cu atât mai mult cu cât e „liber de contract”, referindu-se la suspendarea sa din magistratură.

Potrivit Constituției, trei judecători sunt numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor și trei de președintele României.

Potrivit legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Vezi și: Cristi Dănileț vrea să fie judecător la CCR: "Sunt liber de contract. Nu aș spune 'nu'"

 

 

„Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani. Nu aș spune nu dacă mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de contract. O propunere trebuie să vină de la Președintele țării, una de la Senat și una de la Camera Deputaților.

E o poziție înaltă, de unde pot fi ținute în echilibru autoritățile statului și se stabilește compatibilitatea legilor cu actul fundamental al țării. Studiez de mulți ani aceste aspecte, pozițiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele sunt publicate în publicații științifice prestigioase.

Nu am fost și nu sunt implicat politic. Legea este singura mea politică, pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât și în mod civic, la firul ierbii. O propunere trebuie să vină de la Președintele țării, una de la Senat și una de la Camera Deputaților”, a scris Cristi Dănileț pe Facebook.

Vezi mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel