Coronavirus. UE vrea să ofere sprijin companiilor aeriene

Andreea Cosma |
Data publicării:

Bruxellesul ia în considerare renunţarea la reglementarea prin care se cere companiilor aeriene să opereze majoritatea zborurilor programate, altfel pierd dreptul asupra sloturilor lor de pe aeroporturi, o decizie care ar ajuta industria, într-un moment în care se adânceşte criza cu care se confruntă sectorul aviaţiei din cauza epidemiei de coronavirus (Covid-19), transmite Reuters.

Legislaţia europeană obligă transportatorii aerieni să utilizeze cel puţin 80% din sloturile lor de pe aeroporturi, în caz contrar riscând să le piardă în următorul an.

Oficialii UE discută marţi la Bruxelles posibile măsuri, care includ amendarea prevederilor cu privire la utilizarea sloturilor de pe aeroporturi, a informat marţi Comisia Europeană. Analiştii se aşteaptă ca detaliile unei eventuale decizii să fie prezentate într-o săptămână.

"Analizăm situaţia din sectorul aviaţiei deoarece acesta este evident unul dintre cele mai afectate. Luăm în considerare inclusiv prevederile cu privire la utilizarea sloturilor de pe aeroporturi", a declarat marţi comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic, în Parlamentul European.

 

Sprijin pentru companiile aeriene



Discuţiile vin în contextul în care companiile aeriene globale sunt profund afectate de adâncirea epidemiei iar premierul Giuseppe Conte a declarat luni că întreaga Italie se află în carantină până luna viitoare. Anunţul a determinat operatorii aerieni să anuleze mii de zboruri şi să amâne comenzile pentru avioane.

Marţi, oficialii din Germania s-au alăturat solicitărilor de a cere UE relaxarea reglementărilor, deoarece ar fi benefice atât pentru mediu cât şi pentru situaţia financiară a companiilor aeriene.

"Pentru a nu-şi pierde sloturilor de pe aeroporturi, operatorii aerieni vor trebui să zboare în timpul crizei cu aeronavele aproape goale. Guvernul este în legătură cu oficialii UE", a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei.

Săptămâna trecută, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) a anunţat că a e în contact cu organismele de reglementare de pe întregul glob pentru a găsi o soluţie de suspendare a regulilor, având în vedere că transportatorii aerieni sunt obligaţi să îşi reducă zborurile ca răspuns la scăderea cererii pentru călătoriile cu avionul.

Guvernele statelor membre au şi început să introducă măsuri de sprijin în favoarea economiilor lor. Germania a anunţat că va investi o sumă suplimentară de 12,4 miliarde euro până în 2024 şi, de asemenea, va lua măsuri pentru a ajuta companiile şi muncitorii afectaţi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel