Coronavirus Europa. Marea Britanie a trecut de vârful epidemiei. Țările care ridică restricțiile

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În Europa, Rusia este țara cu cea mai mare creștere a numărului de cazuri noi de COVID. Unele țări vor ridica astăzi o parte dintre restricții.

10.600 de cazuri noi s-au înregistrat în Rusia doar în ultimul interval de 24 de ore. Sunt, în total, 135.000 de bolnavi în toată țara - jumătate, asimptomatici, potrivit autorităților.

După aproape două luni de carantină, mai multe state europene ridică, începând de astăzi, o parte dintre restricții.

 

Rusia, țara din Europa cu cea mai rapidă creștere a numărului de îmbolnăviri

 

În altă ordine de idei, după aproape două luni de carantină, mai multe state europene ridică, începând de luni, o parte dintre restricții.

Rusia are, în acest moment, cea mai rapidă creştere a numărului de bolnavi infectaţi cu noul coronavirus. Autorităţile medicale au anunţat ieri peste 10.600 de noi cazuri într-o singură zi, aproape dublu faţă de duminica trecută. Cele mai multe sunt în Moscova, unde apar noi îngrijorări legate de capacitatea spitalelor de a face faţă valului de bolnavi. Un epidemiolog rus susţine însă că numărul mare de cazuri reflectă capacitatea ridicată de testare. Rusii au testat peste 4 milioane de oameni, fiind pe locul 2 in lume la acest capitol, dupa Statele Unite.

„Răspândirea virusului este provocată, în principal, de cei care îl au (şi sunt asimptomatici, n.r.). Aşa că e un lucru bun când infecţia e detectată în fază incipientă. Repet, numărul de cazuri e în creştere, dar nu şi răspândirea bolii în sine”, a declarat Alexander Gintsburg, director centru de cercetare epidemiologică, potrivit Știrile PRO TV.

 

Mai puține decese în UK

 

Marea Britanie nu răsuflă încă uşurată, dar bilanţul din ultimele zile dă speranţe autorităţilor. Ieri s-au înregistrat puţin peste 300 de decese, la jumătate faţă de ziua anterioară.

Oficialii de la Londra speră să păstreze tiparul în perioada următoare şi au în plan să crească numărul persoanelor testate, dar şi implementarea unui sistem de depistare a celor cu care intră bolnavii în contact, cu ajutorul unei aplicaţii de urmărire.

„Tendinţa e acum în scădere. Şi da, se pare că am trecut și de vârful deceselor. Am observat o scădere a numărului de decese, ceea ce este desigur o veste bună şi e unul dintre beneficiile respectării distanței sociale”, a spus Stephen Powis, director medical național.

 

Suedezii, mulțumiți de măsurile pe care le-au luat

 

O situaţie aparte rămâne în Suedia, singura ţară europeană care nu a aplicat cele mai multe restricţii utilizate de restul statelor vestice pentru a limita răspândirea epidemiei. Aici, barurile şi restaurantele au rămas deschise, la fel şi saloanele de înfrumuseţare sau frizeriile, iar elevii din clasele mici au mers în continuare la şcoală. Rezultatul: rata mortalităţii e mai mare ca în ţările din jur, dar nu la fel de ridicată ca în Spania, Italia sau Franta. Epidemiologul-şef al Suediei spune însă că măsurile au avut succes.

„Avem o curbă foarte plată (a epidemiei, n.r.). Sistemul nostru de sănătate încă funcţionează. Sunt vremuri grele pentru ei, dar nu au fost copleşiţi deloc până acum. Cel puţin 20% dintre paturile de la Terapie Intensivă sunt libere. Călătoriile au fost reduse cu aproape 90%, foarte mulţi oameni stau acasă. Cred că am obţinut multe rezultate pozitive după măsurile pe care le-am luat”, a declarat Anders Tegnell, epidemiologul-şef al Suediei.

 

Mai multe țări ridică luni o parte dintre restricții

 

De pe o zi pe alta, tot mai multe state anunţă ridicarea unor restricţii. Circulaţia transfrontalieră rămâne încă interzisă, motiv de nemulţumire în unele regiuni ale Europei. La graniţa dintre Germania şi Cehia, zeci de oameni din ambele state şi-au dat întâlnire ca să dovedească inutilitatea frontierelor închise. Au venit pregătiţi de picnic, cu mâncare şi... băutură.

„Am venit aici să mâncăm, să bem, să râdem. Vrem să ne întâlnim cu prietenii noştri cehi”, a spus un cetăţean german.

„Acesta este punctul de trecere a frontierei. Republica Cehă e pe partea stângă, Germania în dreapta. Pentru oamenii care trăiesc în apropiere nu există graniţe”, a precizat Martin Kocarek, TV Nova reporter.

 

În Italia se deschid parcurile și șantierele

 

Italia, primul stat european care a intrat în carantină totală, renunţă de azi la câteva dintre restricții: se deschid parcurile, fabricile şi şantierele.

Dar, intr-o țară care a plătit un tribut uriaș pandemiei - aproape 29.000 de morti și paralizia completă a turismului - autoritatile manifestă precauție. Repornirea este absolut necesară. Chiar si cei din domenii esențiale abia o mai scot la capăt. Acest taximetrist spune ca maximul incasărilor zilnice a fost de 30 de euro.

Magazinele, restaurantele, barurile și spatiile culturale rămân închise cel puţin până pe 18 mai.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel