Copiii români care au părinții la muncă în străinătate, mărturii dureroase: „Nu m-am dezlipit de el niciodată”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Copiii români care au părinții la muncă în străinătate, mărturii dureroase: „Nu m-am dezlipit de el niciodată”
Copiii români care au părinții la muncă în străinătate, mărturii dureroase: „Nu m-am dezlipit de el niciodată”

Aproape un milion de copii români, de la cei foarte mici și până la cei de 17 ani, au sau au avut un părinte la muncă în străinătate.

Pentru că, la rândul lor, acești părinți au fost și ei cândva lăsați în grija rudelor, acum fac tot ce pot să nu plece amândoi odată.

„Prima oară când l-am văzut pe tata că a plecat, mi-a fost din prima dor și a doua oară, când l-am văzut, direct în brațe și numai lângă el am stat. Nu m-am dezlipit de el niciodată”, spune Ionuț, la Știrile PRO TV. Ionut înțelege ca un adult de ce tatăl său, de profesie electrician, a ales să muncească în Irlanda. Băiețelul stă cu mama și fratele mai mare, dar îi ajută și bunicile. „Mă simt mai așa, mai un pic cu dorul după el. Mai mult la calculator, uite, la camera aia se vede. Cam așa, după două zile, când este el după treabă”.

Numai în localitatea Curcani, din 640 de copii care merg la scoală, 100 au măcar un părinte la muncă, în străinătate. În 50% dintre cazuri sunt ambii plecați.

„Sunt mai închiși, sunt mai retrași și nu se implică atât de mult în activități, au o reticență, și cred ei că sunt mai în siguranță dacă sunt calmi și liniștiți. Norocul nostru este că avem un consilier, care încearcă să facă tot posibilul să îi ajute pe elevi să treacă mai ușor de aceste situații”, spune Viforel Dorobanțu, director, conform sursei citate.

 

În 61% dintre situații, pleacă tatăl

 

Dacă anii trecuți copiii rămâneau în grija bunicilor sau a rudelor, acum, în 61% dintre situații, pleacă tatăl. Doar 20,4% dintre mame procedează la fel, iar ambii soți sunt puțin peste 18%.

„Sunt dese situațiile, inclusiv între prietenii apropiați, prieteni care au trăit țoată copilăria cu bunicii, au copii și au plecat la rândul lor. În cazul acestora observ tendința de a lua copiii cu ei, poate din experiență proprie. Nimeni nu poate spune câți copii a pierdut România prin tipul acesta de migrație sau câți copii ar fi putut să aibă dacă părinții lor rămâneau în România”, a precizat Ciprian Grădinaru, sociolog.

Potrivit unui studiu Salvați Copiii, în medie, mama pleacă prima dată de acasă atunci când copilul împlinește vârstă de 6 ani și 11 luni, iar tatăl pleacă când copilul are 5 ani și 5 luni. Dintre mamele plecate să muncească în străinătate, 58% se întorc în țară o dată pe an. Ele lucrează în domenii precum curățenie, îngrijire vârstnici sau agricultură, în timp ce bărbații lucrează ca șoferi, în construcții sau agricultură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel