Cinci români reținuți în Belgia pentru trafic de droguri: 1,5 tone de heroină ascunse printre pietre aduse din România

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Tribunalul penal din Anvers a confirmat arestarea a cinci români și a unui irakian cu vârste cuprinse între 30 și 43 de ani. Aceștia au fost reținuți săptămâna trecută într-un depozit din Stabroek pentru apartenență la un grup organizat care se ocupă cu traficul de droguri.

Aproape o tonă și jumătate de heroină, cu o valoare de piaţă de peste 45 de milioane de euro, a fost descoperită de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul reprezentanților DEA de la Ambasada SUA în România, Europol și Eurojust, în Portul Constanța.

Pe 1 mai, autoritățile române au interceptat un transport de 1,428 kilograme de heroină într-un transport de pietre în portul Agigea Constanța. Pietrele erau destinate unei companii din Stabroek. Pe 14 mai, un convoi de șase camioane a plecat spre Belgia. Șoferii camioanelor nu au știut de sechestru, dar autoritățile române au trimis un ordin european de anchetă (EPO) în țara noastră. Pe baza OEP, procuratura din Anvers a solicitat o anchetă judiciară proprie.

Vezi și: Belgia. Cinci șoferi români de TIR, încătușați în depozitul în care descărcau marfa

Poliția a intervenit pe 19 mai la un depozit din Stabroek. Poliția Judiciară Federală din Anvers a primit asistență din partea unităților speciale și a PZ Grens și PZ Noord.

Cei șase bărbați au fost arestați în depozit. Aceștia au fost arestați o zi mai târziu, fiind acuzați de import de stupefiante în asociere și participare la o organizație criminală.

Cinci români reținuți în Belgia pentru trafic de droguri. Heorina ascunsă printre pietre aduse din România

 

Anchetatorii din cadrul Poliției Judiciare Federale au intrat  într-un depozit de pe Hoge Weg din Stabroek. Șase șoferi de camion, cinci români și un irakian, au fost încătușați sub suspiciunea de contrabandă cu heroină.  Șoferii români de camioane plecaseră în convoi cu câteva zile mai devreme din Constanța. În camioanele lor se aflau pietre din Iran cu destinația unei companii din Hoevenen. Marfa fusese deja verificată de autoritățile române cu câteva zile mai devreme. Însă, în lăzile de lemn cu pietre erau blocuri de heroină ascunse foarte bine, însumând 1.428 kilograme de droguri.

Pentru destructurarea grupării infracționale care ar fi traficat drogurile, au fost efectuate percheziții în România și 2 țări din vestul Europei.

"La data de 20 mai 2021, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 3 percheziții domiciliare, la membri unei grupări bănuite de trafic internațional de heroină. În cauză, cercetările au demarat în luna iulie 2020, când polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au inițiat o cauza penală pe linia combaterii traficului internațional de droguri de mare risc - heroină, instrumentată împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală.

În cadrul acestei operațiuni, la data de 10 mai 2021, s-a reușit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, în Portul Constanța, care ar fi fost transportate, pe ruta Iran-România, disimulate în 2 containere cu materiale de construcție, cu destinația finală vestul Europei. Valoarea drogurilor este de 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani“, transmiteau, săptămân tecută, procurorii DIICOT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel