Cinci consilii regionale îi cer lui Putin să oprească mobilizarea parțială 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Reprezentanţi ai opoziţiei ruse din cinci consilii regionale au făcut apel la preşedintele Vladimir Putin cerându-i să emită un decret pentru a pune capăt mobilizării militare parţiale pe care el a anunţat-o în septembrie pentru a întări forţa de invazie a Moscovei în Ucraina, relatează marţi Reuters.

Ministerul Apărării a anunţat încheierea convocării a 300.000 de rezervişti la 31 octombrie după săptămâni de haos în care sute de mii de ruşi au fugit din ţară şi au apărut numeroase informaţii despre bărbaţi recrutaţi greşit. Kremlinul a declarat la acel moment că niciun decret oficial de anulare a mobilizării nu este necesar.

Emilia Slabunova, consilier al opoziţiei în Karelia, în nord-vestul Rusiei, a spus că absenţa unui astfel de decret înseamnă că cei deja recrutaţi nu pot părăsi forţele armate.

Comandanţii au refuzat să-i elibereze şi recursurile în instanţă împotriva unor astfel de refuzuri nu au dus nicăieri, a precizat ea. Tribunalele au fost de partea comandanţilor, invocând faptul că decretul de mobilizare din septembrie al lui Putin încă mai avea putere legală.

Avocaţi militari au confirmat pentru Reuters că acest lucru s-a întâmplat în cel puţin două cazuri în instanţă - unul lângă Moscova şi altul la Cita, în Siberia.

Apeluri din partea rușilor



"Noi, în calitate de consilieri, reprezentăm alegătorii noştri şi aceste apeluri ale noastre sunt rezultatul a numeroase apeluri din partea cetăţenilor", a spus Slabunova.

Reuters a văzut apeluri similare făcute de deputaţi ai opoziţiei în regiunile Moscova, Sankt Petersburg, Pskov şi Veliki Novgorod. Toţi sunt membri ai partidului liberal de opoziţie Iabloko.

Întrebat dacă Kremlinul cunoaşte iniţiativa consilierilor regionali, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat marţi că "deja s-a lămurit totul" pe tema mobilizării, aşa că nu este nimic nou de spus în această privinţă.

Este rar şi riscant ca oficiali aleşi să conteste public Kremlinul cu privire la desfăşurarea războiului în Ucraina. În urma invaziei sale din 24 februarie, Rusia a introdus legi stabilind lungi pedepse cu închisoarea pentru "discreditarea" forţelor armate sau răspândirea de "ştiri false" despre ele, aminteşte Reuters.

Consilierii locali cer un decret



Potrivit consilierilor opoziţiei, lipsa unui decret care să încheie mobilizarea "creează incertitudine juridică", permite "cetăţenilor să continue să fie recrutaţi în armată" şi "permite comandanţilor militari să le refuze cetăţenilor eliberarea din serviciu".

"Cunosc cazuri în care birourile noastre de înrolare militară deja eliberează astăzi convocări pentru ianuarie şi februarie", a spus Boris Vişnevski, un consilier din Adunarea Legislativă din Sankt Petersburg care a semnat de asemenea un apel către preşedintele rus.

El a spus că această situaţie se datorează "lacunei juridice" create de absenţa decretului, ceea ce "deschide oportunităţi de haos legal".

Reuters nu a putut confirma cazurile la care el a făcut aluzie.

Vişnevski a mai spus că el şi colegii săi din celelalte regiuni nu se tem de represalii.

"Suntem singura forţă politică din ţară care în mod deschis i se opune lui Putin", a declarat el. "Încercăm să facem ceva, deci încă mai există speranţă", a adăugat el

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel