China, ”un rol important" în conflictul Ucrainei cu Rusia. Mihail Podoliak i-a cerut Chinei "să condamne barbaria rusă”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Nu putem pune China pe picior de egalitate cu Rusia, afirmă un înalt diplomat al UE
Nu putem pune China pe picior de egalitate cu Rusia, afirmă un înalt diplomat al UE

Ministrul afacerilor externe ucrainean Dmitro Kuleba a îndemnat luni China "să joace un rol important" pentru a găsi o soluţie care să pună capăt conflictului Ucrainei cu Rusia, informează AFP.

"De decenii relaţiile ucraineano-chineze se bazează pe respect reciproc şi înţelegere. Împărtăşim poziţia Beijingului asupra necesităţii de a găsi o soluţie politică la războiul împotriva Ucrainei şi îndemnăm China, în calitate de putere mondială, să joace un rol important în aceste eforturi", a scris ministrul ucrainean Kuleba pe contul său de Twitter.

Responsabilul care conduce echipa de negociatori ucraineni cu Rusia, Mihail Podoliak, i-a cerut deja Chinei, săptămâna trecută, să ia poziţie şi "să condamne barbaria rusă".

Preşedintele american Joe Biden a discutat vineri timp de două ore prin videoconferinţă cu omologul său chinez Xi Jinping, pentru a-i expune "consecinţele în cazul în care China ar furniza susţinere materială Rusiei", potrivit Casei Albe


Însă Xi a menţinut ambiguitatea, limitându-se să sublinieze că niciun conflict militar nu este în interesul nimănui, potrivit televiziunii chineze.

 

Beijingul nu furnizează asistenţă militară Moscovei



Duminică, ambasadorul Chinei în SUA a dat asigurări că Beijingul nu furnizează asistenţă militară Moscovei, fără a preciza dacă această poziţie va fi valabilă şi în viitor. "Există dezinformarea potrivit căreia China oferă asistenţă militară Rusiei. O respingem", a declarat Qin Gang la postul CBS.

Totodată, ambasadorul chinez a apărat refuzul Beijingului de a condamna ofensiva armată rusă. "O condamnare nu rezolvă problema. Aş fi surprins dacă Rusia s-ar retrage din cauza condamnărilor", a spus diplomatul.

De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, regimul comunist chinez, care împarte cu Rusia profunda ostilitate faţă de SUA, s-a abţinut să-l îndemne pe Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel