Cel mai mare ziar elvețian: În România, statul de DREPT este golit de CONȚINUT

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Neue Zurcher Zeitung, cel mai mare ziar elvețian, publică o analiză  a modului în care coaliția PSD-ALDE a preluat puterea și s declanșat o ofensivă împotriva independenței justiției, a luptei anticorupție și a statului de drept.
 
 

Ziariștii scriu și despre intervenția violentă a jandarmilor împotriva protestatarilor de la mitingul din 10 august și subliniază faptul că majoritatea manifestanților a fost pașnică și se întreabă de ce forțele speciale au permis infiltrarea Pieței cu membri violenți au galeriilor de fotbal.

”Nimănui dintre cei aflați la guvernare nu-i pasă de problemele reale ale unei țări infestate de corupție și care este a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană, probleme precum lipsa proiectelor economice, imigrația record și infrastructura dezastruoasă. De fapt, social-democrații, care se trag din comuniști, și partenerii lor de coaliție care sunt liberal-democrați doar cu numele, ALDE, au depus eforturi considerabile aproape exclusiv pentru schimbarea sistemului judiciar de când au preluat puterea, în ianuarie 2017”, scriu jurnaliștii elvețieni.

Motivul invocat de Guvern pentru adoptarea OUG 13 a fost supraaglomerarea din închisori. De fapt, de prevederile actului normativ ar fi beneficiat mulți politicieni cu probleme penale, în special liderul PSD, Liviu Dragnea. O condamnare definitivă l-a împiedicat să preia funcția de prim-ministru, în vreme ce din urmă vin alte dosare penale”, punctează elvețienii.

 Jurnaliștii elvețieni remarcă și că : ”Coaliția susține că asigură o mai bună independență a justiției, dar lucrurile stau exact pe dos. Instanțele, deja supra-încărcate cu dosare, vor deveni și mai aglomerate, în timp ce Guvernul primește mai multă putere în numirea procurorilor-șefi. În ceea ce privește Codurile penale, rezultatele modificărilor sunt, printre altele, piedicile legale puse procurorilor care investighează fapele penale sau micșorarea perioaelor de prescripție ale infracțiunilor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel