Cea mai PROSPERĂ țară pentru români, din străinătate: "Sunt o grămadă de locuri de muncă"

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Cristian Enache, un român care a decis să plece în anul 2014 din România, relatează despre țara din afara Europei care l-a ajutat să se integreze și să aibă astăzi tot ce își poate dori. 

Conform unor statistici neoficiale, în Canada ar trăi aproximativ 200 000 de români, care însă sunt ajunși deja la a doua sau a treia generație, astfel că mulți dintre ei nu se mai declară români. Oficial, doar 80 000 de români și-au mai declarat țara de proveniență ca fiind România. 

La nivel salarial, nimeni nu câștigă mai puțin de 11 dolari pe oră, iar un tehnician câștigă și peste 3000 de dolari pe lună. 

Cristian Enache a plecat în Canada în anul 2014 și spune că astăzi are tot ce își dorește și că viața din noua țară nu se compară cu cea din România.

(w460)

Iată povestea sa:

"Trăiesc de 4 ani de Canada: doi in Quebec și doi în Ontario. 

Am aplicat pt Canada in 2011, am intrat in Canada in 2014 in mai. Am intrat cu vreo 6000$, eu sotia si o fetita de un an jumate. Am fost ajutati din start de prieteni sa stam la ei o perioada, sa aranjam de gradinita in Montreal Roxboro mai precis. Munca la greu, orice job de supravietuire apoi francizare. Sotia a terminat toate 3 nivelele eu m-am lasat la jumatea celui de-al 3 lea nivel pentru ca am gasit un job mai bun unde am si muncit vreo 3 ani. Ideea a fost ca eu sa muncesc, sotia sa faca scoala, ceea ce s-a si intamplat, colegiul de drept legal in Montreal 8 luni cu bursa, dreptul englez pt ca deja terminase Facultatea de Drept in Iasi. Apoi a muncit la o avocata super de treaba, dupa care pentru ca stiam ca urmeaza randul meu sa fac scoala si vroiam imobiliare ca si in Iasi, am zis asa: de ce sa nu vand case mai scumpe in Ontario? Tot acelasi procent primesc.

Ne-am informat, avem prieteni si in Ontario, am venit în vizită, am vazut cu ce se mananca si Ontario ca apoi in vara lui 2016 sa facem pasul din Montreal in Burlington. Eu m-am transferat cu jobul si am inceput si sotiei sa ii cautam alt job. Dupa două, trei luni am avut oferte scrise in aceeasi saptamana patru la numar, de unde am ales pe cea mai buna ca bani si distanta, job de jurista la o firmă foarte mare din SUA cu sediul din Canada la o distantă de 10 minute de casa. 
Casa avem, masini avem, joburi avem, sanatosi suntem, intre timp a aparut de 3 luni si a doua fetita, totul e ok. Eu de ceva vreme m-am apucat sa fac si scoala de imobiliare(real estate), mi-am luat licenta si deja sunt self employed (lucrez pentru mine 100% fara probleme). Ce se intampla in Canada e asa: Trebuie sa fii foarte perseverent, trebuie sa iti placa munca, sa vrei sa faci o scoala, sa iti echivalezi studiile, sa dai diferente daca vrei sa fii tot doctor sau dentist, ce ai fost in Romania si sa ai acea mentalitate de invingator, sa tragi sa te zbati, sa vrei pentru tine si pentru familia ta, pentru viitorul tau. Altfel, cam pierzi timpul prin Canada...

Din pacate noi am depus actele in 2011 si intre timp procesul este total diferit, alti pasi, alte documente
Nu recomand deloc sa veniti cu viza de vizitator pentru că nu aveti nici un drept la nimic!

Se poate trai foarte bine in Canada, sunt locuri de munca fara numar, suntem bine vazuti, suntem foarte destepti fata de normalul din Canada, avem ce ne trebuie genetic sa ne descurcam, totul e ok pentru un roman ca sa reuseasca in aceasta tara relativ noua, avand in vedere ca aici majoritatea sunt emigranti(la prima a doua a treia generatie tot emigranti sunt). Nu pierdeti timpul si interesati-va de formele legale pentru dreptul de munca si pentru rezidenta permanenta, ca apoi totul e simplu si depinde doar de voi. (...) " este mesajul lui Cristian Enache. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel