Ce drepturi la pensie ai, dacă ai lucrat în Germania

Eva Anton |
Data actualizării: | Data publicării:
Manfred Seiler
Manfred Seiler

Românii care lucrează și plătesc toate contribuțiile sociale în Germania pot obține pensia din partea acestui stat, dacă îndeplinesc și celelalte condiții necesare pentru aprobarea dosarului de pensionare: vârsta minimă de pensionare și stagiul minim de cotizare. Nu același lucru este valabil pentru liber-profesioniști.

Toate persoanele care lucrează legal în Germania, câștigă mai mult de 450 de euro lunar și plătesc toate contribuțiile sociale sunt incluse automat în sistemul german de securitate socială. Și românii care lucrează în această țară pot beneficia de sprijin din partea diverselelor fonduri sociale: asigurare de sănătate, ajutor de șomaj, pensie și diverse indemnizații, în funcție de intervalul de timp în care s-au plătit contribuțiile. Un principiu de bază al asigurării de pensii este: cu cât contribuțiile sunt mai mari, mai multe și pentru o perioadă mai lungă de timp, cu atât pensia va fi mai mare.

Se poate obține pensie de la statul german dacă solicitantul provine dintr-o țară membră UE și nu pierde drepturile de securitate socială dobândite în timpul muncii în Germania, precum cele date de contribuția la fondul statutar de asigurări de pensii. Asigurarea de pensii face parte din sistemul german de securitate socială, iar cuantumul pensiei din Germania depinde de cât de mult a contribuit fiecare la schema de asigurări de pensii, pe parcursul vieții. Sunt cazuri în care se poate cere pensie de urmaș de la soț/partener de viață.

Persoanele născute până în anul 1946 pot beneficia de o pensie normală pentru limită vârstă, odată cu atingerea vârstei de 65 de ani. Pentru generațiile următoare, vârsta normală de pensionare va crește treptat, până la 67 de ani. Începând cu anul 2029, aceasta va fi vârsta normală de pensionare pentru toate persoanele născute după 1964. În cadrul asigurării obligatorii de pensii mai există și alte tipuri de pensii pentru limită de vârstă care facilitează, în anumite condiții, o pensionare anticipată: de exemplu pentru persoanele cu handicap sever, sau/și a căror lungă perioadă de contribuții în asigurarea de pensii permite acest lucru.

Complicații pentru artiști și liber-profesioniști

 

Liber-profesioniștii sunt scutiți de la plata asigurării statutare de pensii, dar nici nu pot primi pensie de stat, în lipsa acestor cotizații. Un liber-profesionist nu beneficiază automat de asigurare socială. Cei mai mulți își fac asigurări de sănătate private și cotizează la o schemă de pensii privată. Totuși, e posibil ca și aceștia să contribuie la fondul public de pensii, în anumite condiții, iar în unele situații e chiar obligatoriu, cum este cazul profesorilor care predau diverse cursuri, în particular. Mulți dintre liberii-profesioniști, însă, se bazează doar pe asigurările și pensiile private.

„Plătesc taxa de 19% din venit pentru tot ce câștig din concerte sau din depturi de autor pentru compoziții, însă nu voi putea primi pensie. Am câștigat peste 12.000 de euro pe an, din drepturi de autor, doi ani la rând, dar în al treilea an, fără nicio explicație, mi s-a luat în considerare o sumă mai mică. În loc de 12.000, mi-au dat numai 7.000 de euro, iar astfel nu am putut îndeplini condiția de a avea câștiguri mai mari de 12.000 de euro anual, timp de trei ani la rând, din drepturi de autor, pentru a putea să intru în sistemul de pensii. Nu am putut rezolva problema nici în instanță, chiar dacă nu se putea justifica în niciun fel de ce mi s-a acordat o sumă mai mică în cel de-al treilea an. Pot spune că noi, cei care suntem liber-profesioniști, avem șanse doar dacă plătim în sistemul privat", explică Manfred Michael Seiler, artist român, sas din Transilvaania, care a emigrat în Germania în anul 1985 și a obținut de atunci cetățenia germană.

Cei care nu reușesc să primească pensie de la statul german și nici nu au cotizat la un sistem privat de pensii, mai pot primi doar un ajutor lunar de la statul german, o indemnizație care le asigură subzistența, dar numai dacă fac dovada că nu dețin proprietăți și nu au câștiguri din alte surse.

Pensia de invaliditate și ajutorul de șomaj în Germania

 

Angajații sunt, în principiu, asigurați obligatoriu, în sistemul de pensii. Pensia are ca scop asigurarea financiară la bătrânețe, pentru cei care nu mai realizează venituri din muncă. „Rentenversicherung" - Casa de Asigurări de Pensii - le oferă sprijin și celor care nu mai pot lucra, după ce au căpătat o invaliditate. Cei care nu mai pot lucra deloc sau cu limitări pentru o anumită perioadă de timp, din cauze medicale, pot primi prestații de reabilitare, pentru a redeveni apți de muncă, sau pot primi o pensie de invaliditate parțială.

Ajutorul de șomaj li se acordă celor care rămân fără loc de muncă și au plătit contribuțiile la fondul german de asigurări de șomaj, cel puțin 12 luni, în ultimii doi ani. Pentru a beneficia de acest ajutor, persoana în cauză trebuie să se înregistreze, în cel mai scurt timp, la „Arbeitsamt" - Agenția de plasare a forței de muncă. Pentru a afla dacă este eligibil pentru a primi ajutor de șomaj în Germania, potențialuul beneficiar trebuie să consulte ultimele actualizări ale site-ului Agenției Federale pentru Plasarea Forței de Muncă - „Arbeitsagentur".

„Sozialversicherung" și „Sozialversicherungsnummer"

 

„Sozialversicherung" este denumirea sistemului de securitate socială, care include mai multe fonduri de asigurări sociale. Un angajat în Germania plătește contribuții la fondurile de asigurări sociale, devenind astfel membru al acestora (Fondul statutar de asigurări de sănătate; Fondul statutar pentru îngrijiri pe termen lung; Fondul statutar de asigurări de pensii; Asigurarea statutară pentru accidente și Fondul statutar de asigurări de șomaj).

De asemenea, fiecare persoană care lucrează legal în Germania primește „Sozialversicherungsnummer" - numărul de securitate socială. Este un număr unic pe care îl are fiecare persoană asigurată din fondul german de securitate socială. Fiecare angajat primește un card de securitate socială, cu un număr de securitate socială inclus, pe care trebuie să-l comunice angajatorului, preferabil în prima zi de la angajare. Pe baza acestui card se pot obține informații despre cuantumul pensiei de stat, de către cei care doresc să o solicite. Numărul de securitate socială este obținut de oricine lucrează într-o companie germană și solicită un card de securitate socială, valabil toată viața.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel