PSD propune creșterea pensiilor, alocațiilor și salariilor în plină criză economică

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

PSD propune, în bugetul de stat "alternativ", majorarea punctului de pensie în 2021 la 1.775 lei din martie şi la 1.875 lei din septembrie, a anunţat, joi, deputatul social-democrat Marius Budăi, fost ministru al Muncii.

"Îngheţarea salariilor bugetarilor, amânarea creşterii pensiilor şi alocaţiilor credem că sunt contraproductive. Aceste măsuri de austeritate vor genera doar pierderi de putere de cumpărare ale cetăţenilor şi vor scădea, astfel, cererea agregată şi va întârzia revenirea economică. De aceea, suntem convinşi că un Guvern trebuie să respecte legile în vigoare. Ne propunem ca, de la 1 martie 2021, valoarea punctului de pensie să ajungă la 1.775 lei şi de la 1 septembrie să ajungă la valoarea de 1.875 lei, în tandem cu creşterea alocaţiilor, dar şi creşterea pensiilor şi salariilor profesorilor", a explicat Budăi, în conferinţa de presă organizată de PSD pentru prezentarea bugetului "alternativ" pe 2021.

El a susţinut că există bani pentru majorarea punctului de pensie, dar trebuie să existe "doar dorinţa de a pune oamenii în mijlocul oricărei politici publice pe care Guvernul doreşte să o aplice".

Potrivit lui Marius Budăi, pentru majorarea pensiilor sunt necesare cheltuieli suplimentare în 2021 de 24,1 miliarde lei şi aceşti bani pot fi luaţi din creşterea încasărilor din contribuţii sociale (10,3 miliarde lei), din creşterea contribuţiilor din mărirea veniturilor PFA (1 miliard lei), din contribuţii eşalonate şi recuperate în 2021 (1,8 miliarde lei), din recuperarea arieratelor CAS (3,1 miliarde lei), din sumele recuperate din evaziunea la CAS (4 miliarde lei) şi din subvenţii de la bugetul de stat (3,9 miliarde lei).

Budăi a precizat că PSD mai propune majorarea salariului minim brut, a alocaţiilor, a pensiei minime şi programe sociale.

El a spus că salariul minim brut în 2021, potrivit viziunii PSD, trebuie să crească la 3.100 lei pentru sectorul construcţii, 2.600 lei pentru cei cu studii superioare şi la 2.460 lei pentru celelalte categorii, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel