Ce conțin dosarele care au ajuns în instanță în cazul violențelor de la protestul Diasporei din 10 august

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: Facebook Oreste
Sursa foto: Facebook Oreste

La 11 luni de la protestul Diasporei din 10 august 2018, Ziare.com a analizat care este situația anchetelor demarate de procurori în acest caz. 

Un număr de 18 indivizi violenți au fost trimiși în judecată, niciun jandarm nu a fost inculpat, în ciuda sutelor de plângeri făcute de protestatarii pașnici victime ale violențelor.

Citește și Augustin Lazăr, ATAC DUR după ce dosarul protestelor ROMÂNILOR din DIASPORA din 10 august a fost MUTAT

Două dosare în care au fost cercetați 18 huligani, iar jandarmii sunt părți vătămate, au ajuns în instanța și au început procesele. Rechizitoriile sunt semnate de procurori de la Parchetul Capitalei și Parchetul Judecătoriei Sectorului 1. Dosarele au fost soluționate mai rapid deoarece în aceste cazuri au fost mai multe persoane arestate, iar probatoriul a fost administrat cu prioritate. Vorbim de declarații ale martorilor, înregistrări video, interceptări telefonice sau recunoașteri ale jandarmilor. Cei mai mulți huligani au recunoscut acuzațiile și au spus că regretă faptele.

O parte din anchetă, în care jandarmii sunt părți vătămate, este în continuare pe masa procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1. Ancheta este "în rem" și sunt efectuate cercetări pentru fapte de violență: aproximativ 300 de fapte de ultraj, distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice etc.

Citește și Dosarul 10 august a fost DECLINAT la DIICOT. Ce se întâmplă cu ancheta

Megadosarul în care 560 de persoane sunt părți vătămate/părți civile și în care sunt cercetați mai mulți șefi ai Jandarmeriei și ai Ministerului de Interne a fost declinat săptămâna această de procurorii militari din Parchetul General la DIICOT.

Decizia de a declină anchetă vine după Jandarmeria s-a plâns că acțiunile manifestanților, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională. Acuzațiile: tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel