Cancerul de sân se răspândește mai agresiv în timpul somnului, explică un studiu științific

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Cancerul de sân se răspândește mai agresiv în timpul somnului, explică un studiu științific / Foto: Unsplash
Cancerul de sân se răspândește mai agresiv în timpul somnului, explică un studiu științific / Foto: Unsplash

Mult mai multe celule canceroase circulă în sânge pe timp de noapte, ceea ce sugerează că momentul zilei ar putea juca un rol în diagnosticare și tratament.

Mai mult decât un simplu cronometru biologic de 24 de ore care ne adoarme noaptea și ne trezește dimineața, ceasul principal încorporat în creierul uman controlează, de asemenea, fluxul și refluxul zilnic al hormonilor, reglează temperatura corpului, indică foamea și programează digestia, printre alte sute de funcții fiziologice.

Acum, un nou studiu efectuat pe pacienți cu cancer de sân dezvăluie că celulele canceroase profită de aceste cicluri hormonale pentru a se răspândi în timp ce pacientul doarme, conform unui studiu de pe National Geographic.

 

Cancerul de sân se răspândește mai agresiv în timpul somnului, explică un studiu științific

 

Cancerele se răspândesc în locații noi atunci când celulele se desprind de tumora inițială și călătoresc spre țesuturi îndepărtate prin intermediul sistemelor sanguine sau limfatice, după ce au scăpat prin pereții vaselor de sânge. Această răspândire sau "metastază" este cauza celor mai multe decese cauzate de cancere.

Oamenii de știință obișnuiau să creadă că aceste celule tumorale circulante libere, sau CTC, sunt eliminate continuu pe parcursul zilei în fluxul sanguin. Dar un nou studiu arată că, la pacienții cu cancer de sân, majoritatea CTC-urilor sunt eliberate în timpul fazei târzii a somnului, chiar înainte de răsăritul soarelui, mai degrabă decât în timpul orelor active din timpul zilei.

"Când pacientul doarme, tumora se trezește", spune Nicola Aceto, oncolog molecularist la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie (ETH) din Zurich, Elveția, care a condus studiul.

Noua cercetare oferă informații despre mecanismele biologice care permit cancerului să se răspândească, precum și o observație neprețuită pe care medicii o pot folosi pentru a urmări creșterea cancerului și metastazele prin prelevarea de probe de sânge după programe precise.

"Demonstrăm în mod clar că momentul în care se face o biopsie este foarte important pentru un diagnostic mai bun", spune Zoi Diamantopoulou, biolog de celule canceroase în laboratorul lui Aceto și autorul principal al studiului.

 

Care este explicația

 

Odată ce un cancer s-a instalat, progresia sa este afectată de somn și de modificările hormonale aferente. "Pentru pacienții care au deja cancer, un somn consistent este vital pentru a se asigura că restul corpului lor este suficient de puternic pentru a suporta tratamentul și a lupta împotriva bolii", spune Harrison Ball, student absolvent la Universitatea din Michigan, care a fost invitat să scrie un comentariu la studiul lui Aceto.

Somnul favorizează un sistem imunitar puternic, ceea ce este bun pentru protecția împotriva cancerelor. "Sistemul nostru imunitar este în cea mai bună formă atunci când ne odihnim suficient", spune Sunitha Nagrath, inginer chimist la Universitatea Michigan Ann Arbor, care dezvoltă instrumente pentru izolarea și studierea celulelor rare de la pacienții cu cancer. "Cancerul s-ar putea răspândi agresiv [în timpul nopții], dar organismul poate riposta dacă avem un sistem imunitar excelent."

Concluziile studiului acoperă un gol critic în cunoștințele din biologia cancerului, "în special descoperirea faptului că CTC-urile tind să fie mai numeroase și mai agresive pe timp de noapte", spune Francis Lévi, oncolog medical la Universitatea Paris-Saclay din Franța, care și-a petrecut ultimele trei decenii explorând modul în care ritmurile circadiene influențează sănătatea și boala. Printre contribuțiile lui Lévi se numără faptul că a demonstrat că toxicitatea și efectele secundare ale anumitor medicamente împotriva cancerului ar putea fi reduse prin modificarea orei la care acestea sunt administrate - un domeniu cunoscut acum sub numele de cronoterapie - și a stabilit că aceste ore diferă în cazul bărbaților și al femeilor.

"Va fi nevoie încă de zeci de ani și probabil de studii clinice prospective pentru a-i face pe clinicieni să înțeleagă că ora din zi are o importanță", spune Christoph Scheiermann, imunolog la Universitatea din Geneva, Elveția. Dar, pe baza acestui studiu, prelevarea de probe de sânge la orele potrivite poate avea o importanță diagnostică imediată, crede Scheiermann.

 

Ritmurile circadiene ale imunității și ale cancerului 

 

Oamenii de știință studiază ritmurile biologice zi-noapte, sau cronobiologia, încă din secolul al XVIII-lea.

Atunci când activitatea umană intră în conflict cu ciclul zi-noapte de 24 de ore - cum ar fi în cazul celor care lucrează în schimburi, care sunt activi când este întuneric și dorm când este lumină -, nepotrivirea circadiană crește riscul de a dezvolta cancere. Însoțitoarele de zbor și asistentele medicale prezintă un risc ușor crescut de a face cancer de sân, posibil din cauza perturbării ritmurilor circadiene.

Riscurile muncii în ture se extind dincolo de cancerul de sân, ajungând la cancerul de prostată, la boli cardiovasculare și la alte câteva boli cronice. Această populație are, de asemenea, șanse mai mari de a dezvolta infecții, spune Lévi.

Deși nu este clar de ce tulburările frecvente ale ciclurilor somn-veghe sunt asociate cu un risc crescut de cancer, studiile sugerează că imunosupresia, inflamația cronică sau proliferarea celulară crescută ar putea fi vinovate.

Nivelurile de globule albe circulante, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și a altor boli, ating un maxim în timpul fazei de odihnă: nopțile pentru oameni și ziua pentru șoareci. Nealinierea dintre ciclul de mediu și ceasurile circadiene interne provoacă ravagii metabolice în celule, ceea ce le duce la o funcționare defectuoasă, spune Yagita. Pe de altă parte, "somnul este foarte bun pentru protejarea sau reducerea riscului de cancer".

Dar, odată ce celulele devin canceroase, ele se eliberează de ritmurile circadiene. "În mod normal, celulele canceroase și tumorile nu prezintă aceste oscilații pe care le vedeți în țesuturile sănătoase", spune Scheiermann. "Ele nu ar ști ce oră este".

Acesta este motivul pentru care oamenii de știință au fost surprinși de faptul că hormonii cheie ai ritmului circadian, cum ar fi melatonina și testosteronul, au afectat direct dinamica generării de CTC în studiul de la Zurich.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel