Statut intermediar pentru aderarea Ucrainei la UE, propus de cancelarul Austriei

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a cerut, duminică, crearea pentru Ucraina a unei etape intermediare între cooperare şi statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, transmite Reuters.

Aşa-numitul „spaţiu pregătitor” ar permite ţărilor candidate cum ar fi Ucraina sau Republica Moldova să atingă standardele UE, similar Spaţiului Economic European (SEE) sau Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (EFTA), a arătat Nehammer, transmite Stirile Protv.ro.

Într-o declaraţie difuzată de cabinetul său, cancelarul a afirmat că „suntem uniţi printr-un obiectiv comun - cu toţii dorim o Ucraină puternică, independentă şi cu succes economic”.

„În prezent, Ucraina luptă pentru supravieţuirea politică şi teritorială. Toate eforturile noastre au în primul rând obiectivul de a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei. Într-o astfel de fază, o aderare completă rapidă la Uniune nu poate fi oricum o problemă presantă”, a mai apreciat el.

Nehammer a declarat că emoţia trebuie eliminată din dezbaterea curentă privind aderarea Ucrainei la UE, adăugând că primirea rapidă a acestei ţări în Uniune „nu este realistă”.

„Ar trebui să creăm un spaţiu european pregătitor, care va face posibilă întărirea cooperării cu UE pas cu pas şi adaptarea mai bună la standardele europene”, a propus şeful guvernului de la Viena, reamintind că Austria a urmat o cale similară timp de decenii, cu acorduri de liber schimb cu UE, înainte de aderarea din 1995.

El a mai comunicat că susţine ideea preşedintelui francez Emmanuel Macron de creare a unui tip nou de comunitate politică europeană pentru ţările candidate la UE sau care doresc legături mai strânse cu Uniunea şi aderarea la valorile acesteia.

Înaintea comentariilor lui Nehammer, Kievul respinsese deja de luna trecută, prin ministrul de externe Dmitro Kuleba, ideea de „soluţii speciale” şi modele separate pentru aderarea Ucrainei la UE, cerând calitatea de membru cu drepturi depline, mai notează sursa citată.

Ucraina şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea că ideea lui Macron ar putea fi folosită ca alternativă la calitatea de membru al UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel