Campanie de semnături pentru Unirea României cu Republica Moldova

Vlad Manolache |
Data publicării:

Mai multe organizații de peste Prut au început o campanie amplă de strângere de semnături pentru declanșarea unui referendum consultativ privind Unirea Republicii Moldova cu România.

O campanie de colectare de semnături pentru modificarea Constituţiei României, care să cuprindă o referire explicită la Unirea cu Republica Moldova, a fost anunţată luni în stânga Prutului de cele peste 130 de asociaţii şi grupuri de iniţiativă din Alianţa pentru Centenar, care se va desfăşura până la data de 1 septembrie 2018, urmând să se încheie în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău cu o manifestaţie stradală uriaşă, au declarat organizatorii într-o conferinţă de presă la Chişinău, conform portalului InfoPrut.
''După declaraţiile de Unire ale primarilor, e timpul ca fiecare cetăţean al Republicii Moldova să adopte propria Declaraţie de Unire. Cei care doresc să semneze online pentru reîntregirea cu România o pot face pe site-ul www.semnez.eu'', a declarat George Simion, preşedintele ''Acţiunii 2012''.

''România şi Republica Moldova sunt ultimele două state despărţite, până şi Coreea de Nord şi Coreea de Sud au făcut paşi clari spre reunificare în ultimele săptămâni. În România şi diasporă avem deja aproape 100.000 de semnături colectate în cadrul campaniei menţionate, dar avem nevoie ca şi cetăţenii Republicii Moldova să îşi exprime dorinţa de Reunificare'', a spus Ion Leaşcenco, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale.

"Va avea valoare juridică"


''Acest milion de semnături (pe care vrem să-l colectăm) va avea valoare juridică şi va contribui decisiv la declanşarea procesului de referendum consultativ privind Unirea Republicii Moldova cu România. Procesul de colectare de semnături va fi unul neîntrerupt până la 1 septembrie, inclusiv'', a specificat la rândul său Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei ''Unirea-ODIP'' ( Unirea- Asociaţia Onoare, Demnitate şi Patrie).Trei autobuze personalizate în culorile drapelului naţional au dat startul sâmbătă la Iaşi Caravanei Unirii, un turneu pentru colectarea semnăturilor în toate marile oraşe ale României. Caravana Unirii va fi organizată vara aceasta şi în Republica Moldova, potrivit portalului media citat.

În acelaşi timp, preşedintele Acţiunii 2012, a îndemnat ''electoratul moldovean ca duminică să voteze candidatul unioniştilor la primăria Chişinăului''. ''Avem un an crucial în faţă, un an al alegerilor. Mişcarea unionistă este o forţă şi trebuie să aibă candidat la toate alegerile care vor urma'', a declarat el, conform InfoPrut. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel