BREXIT. Intotero, discuții cu ambasadorul Marii Britanii despre comunitatea românească

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Brexit, comunitatea românească din Marea Britanie şi o mai bună informare a acesteia cu privire la acest subiect, precum şi evenimentele organizate de România pe durata Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene au fost discutate, astăzi, de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, şi ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Andrew Noble, în cadrul unei întrevederi ce a avut loc la sediul MRP.

„Ministrul a salutat sprijinul acordat de Marea Britanie comunităţii românilor stabiliţi pe teritoriul său, inclusiv tinerilor care şi-au derulat sau îşi derulează studiile în Regatul Unit. Totodată, Natalia-Elena Intotero a făcut referire la climatul de nesiguranţă din rândul comunităţii româneşti de pe teritoriul britanic, care este îngrijorată cu privire la viitorul post-Brexit. Ministrul a subliniat că prioritatea autorităţilor române, în contextul Brexit şi al PRESCONS 2019, sunt interesele cetăţenilor europeni şi că rolul României este în primul rând acela de a acţiona ca mediator şi ca promotor al dialogului", se arată într-un comunicat al MRP.

Citește și Ziua Unirii Principatelor Române. MESAJUL ministrului pentru Românii de Pretutindeni

Ministrul Natalia Intotero a prezentat demersurile MRP în vederea unei cât mai bune informări a românilor din Marea Britanie cu privire la Brexit. În cadrul ministerului funcţionează un comitet intern de lucru pentru Afaceri Europene care se ocupă şi de monitorizarea evoluţiilor privind procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în vederea informării cetăţenilor români stabiliţi pe teritoriul britanic.

 

Principalele preocupări ale românilor

 

De asemenea, MRP se află în dialog permanent cu MAE şi cu misiunea diplomatică a României la Londra, precum şi cu oficiile consulare ale României şi a creat o adresă de mail dedicată, [email protected], unde cetăţenii români din Regatul Unit transmit întrebări legate de viitorul lor pe teritoriul britanic. Principalele preocupări ale acestora ţin de teme precum rezidenţa, studiile, transportul de persoane şi mărfuri.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni l-a informat pe ambasadorul Andrew Noble cu privire la campaniile de informare derulate de MRP atât la nivel intern - "Informare acasă! Siguranţă în lume!" -, cât şi peste hotare.

„Natalia-Elena Intotero a menţionat, în acest sens, că în zilele următoare, experţi ai MRP se vor afla în Marea Britanie unde vor derula sesiuni de informare pentru scrierea de proiecte în vederea obţinerii de finanţări nerambursabile din partea MRP. Astfel de sesiuni au loc în data de 1 februarie, la Manchester, şi în data de 2 februarie, la Londra", se arată în comunicat.

 

Noble a apreciat programele şi iniţiativele MRP 

 

Ambasadorul Andrew Noble a apreciat programele şi iniţiativele MRP şi a acceptat invitaţia adresată de ministru de a lua parte la evenimente din cadrul campaniilor pe care ministerul le va derula în cursul acestui an.

La rândul său, a invitat reprezentanţii MRP să participe la evenimentele de informare a cetăţenilor români din Marea Britanie, derulate la Manchester şi Londra, în februarie, la iniţiativa părţii britanice, se precizează în comunicatul MRP.

Citește și Ministrul Intotero, la Parlament: "Românii din Diaspora doresc să revină în ţară

Discuţia a acoperit şi reuniunile pe care MRP le organizează pe durata PRESCONS 2019, menţionându-se că problematica diasporei, în context european, este una dintre temele pe care ministerul le aduce la masa dezbaterilor. Ministrul Natalia-Elena Intotero l-a invitat pe ambasador să participe la aceste acţiuni.

„Tot în marja întrevederii, diplomatul britanic şi-a exprimat aprecierea faţă de comunitatea românească din Marea Britanie, care s-a integrat foarte bine şi care este valoroasă atât din punct de vedere al contribuţiei economice, cât şi al atitudinii faţă de muncă şi faţă de societatea britanică. Ambasadorul a evocat posibilitatea unei colaborări în vederea valorificării imaginii României moderne şi a valorilor sale în rândul britanicilor", se mai arată în comunicatul MRP.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel