Boris Johnson va fi investigat pentru presupuse declaraţii false privind petrecerile din pandemie: „A încălcat propriile reguli anti-COVID”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Camera Comunelor a decis, joi seară, investigarea premierului Boris Johnson de către o comisie specială pentru presupusa sfidare a Parlamentului britanic prin negarea acuzaţiilor referitoare la petrecerile organizate în birouri guvernamentale prin încălcarea normelor antiepidemice.

O moţiune depusă de Partidul Laburist (opoziţie) privind declanşarea unei investigaţii parlamentare a fost aprobată, joi după-seară, de Camera Comunelor, fără nicio obiecţie. Comisia pentru Privilegii a Camerei Comunelor va ancheta dacă premierul Boris Johnson, liderul Partidului Conservator, a sfidat Parlamentul prin declaraţiile repetate în care a negat încălcarea regulilor antiepidemice prin organizarea de petrecerii în birouri guvernamentale în timpul pandemiei. Investigaţia parlamentară, care ar putea conduce la demiterea premierului Boris Johnson, va începe după ce Scotland Yard va prezenta concluzile propriei anchete, informează cotidianul The Evening Standard.

"Cred că premierul a pierdut deja încrederea publicului deoarece a încălcat propriile reguli anti-COVID. Şi cred că a pierdut şi încrederea parlamentarilor din propriul partid", a afirmat joi seară liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), Keir Starmer.

 

Boris Johnson: „Nu am absolut nimic de ascuns”

 

Boris Johnson, aflat în vizită în India, a declarat, potrivit postului Sky News: "Nu vreau ca această situaţie să dureze la nesfârşit. Dar nu am absolut nimic de ascuns".

Unul dintre membrii importanţi ai Partidului Conservator (centru-dreapta), deputatul Steve Baker, l-a acuzat pe Boris Johnson de încălcarea "literei şi spiritului legii", potrivit agenţiei Reuters. "Premierul ar fi trebuit să plece de mult timp. Trebuie să ştie că acum iese la iveală adevărul", a subliniat Steve Baker, care până acum a fost un susţinător constant al lui Boris Johnson.

Premierul Boris Johnson a fost amendat recent de Poliţia londoneză în cadrul investigaţiilor privind petreceri organizate în sedii guvernamentale în timpul pandemiei, iar opoziţia laburistă îi cere demisia. Colegii lui Boris Johnson din Partidul Conservator ar prefera amânarea schimbării premierului de teamă să nu genereze instabilitate în contextul conflictului din Ucraina.

Boris Johnson a negat iniţial că ar fi fost încălcate regulile antiepidemice, iar ulterior a argumentat că nu şi-a dat seama că s-a întâmplat acest lucru. Oficlaii de la Downing Street au negat că Boris Johnson ar fi indus în eroare Parlamentul în mod intenţionat, scrie Mediafax.

 

„Eşecuri în materie de conducere şi de erori de judecată”

 

Numeroşi consilieri ai premierului Boris Johnson au demisionat în februarie pe fondul presiunilor politice apărute din cauza petrecerilor organizate în 2020 şi 2021 în birouri guvernamentale prin încălcarea normelor antiepidemice. Pe fondul criticilor, Boris Johnson a declarat în februarie, în Camera Comunelor, că regretă situaţia generată de petrecerile organizate în birouri guvernamentale în pofida restricţiilor, subliniind, în contextul apariţiei concluziilor unui raport oficial, că va trage învăţăminte de pe urma erorilor. Premierul afirma atunci că aştepta concluziile anchetei Poliţiei din Londra.

Un raport oficial elaborat de Susan Gray, secretar adjunct al Biroului Cabinetului britanic, a stabilit că Guvernul Boris Johnson "a eşuat în mod grav" în respectarea normelor. "Este vorba despre eşecuri în materie de conducere şi de erori de judecată. În contextul pandemiei, când Guvernul le cerea cetăţenilor să accepte restricţii ample, comportamentul de acest fel privind aceste evenimente este greu de justificat", a afirmat Susan Gray.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel