Belgia. Mai mulți muncitori români, surprinși într-o explozie. Sorin și-a pierdut o mână: „Nu mai știe la ce Sfânt să apeleze pentru ajutor”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Belgia. Mai mulți muncitori români, surprinși într-o explozie. Sorin și-a pierdut mâna: „Nu mai știe la ce Sfânt să apeleze pentru ajutor”. FOTO: colaj capturi lameuse.sudinfo.be
Belgia. Mai mulți muncitori români, surprinși într-o explozie. Sorin și-a pierdut mâna: „Nu mai știe la ce Sfânt să apeleze pentru ajutor”. FOTO: colaj capturi lameuse.sudinfo.be

Mai mulți muncitori români au fost surprinși într-o explozie într-o clădire în construcție. Sorin, un muncitor român în vârstă de 42 de ani, caută ajutor după ce și-a pierdut mâna dreaptă în acea deflagrație. Inspectorul de la Protecția Muncii din Liège, Belgia, investighează în continuare cauzele acestui accident cu consecințe grave.

Lui Sorin i s-a smuls parțial mâna dreaptă în timpul lucrărilor de demolare din Liège, regiunea Valonia din Belgia.

Românul lucra la un subcontractor. Trecuseră câteva minute de ora 10:00, pe 17 ianuarie, în momentul în care s-a produs o explozie în rue Saint-Séverin. În acea dimineață, mai mulți muncitori de la o companie românească lucrau la un șantier de demolare în cadrul fostului stabiliment Horeca „Le Souvenir”.

 

„Victima nu este în pericol”


La început, serviciile de urgență au indicat că explozia a fost provocată de o grenadă care data din cel de-al Doilea Război Mondial și care a fost găsită la fața locului. Într-o a doua etapă, polițiștii au rectificat subliniind că la originea exploziei s-a aflat un detonator de construcție.

„Clădirea nu a fost, evident, deteriorată. Acest incident a rănit grav un muncitor, care a fost transportat de urgență la un spital din Liège. Ca măsură de precauție și în așteptarea serviciilor de deminare, locuințele învecinate au fost evacuate”, a precizat poliția din Liège înainte de a adăuga „că este vorba despre un șantier de demolare și că victima nu este în pericol”.

 

Sorin și-a pierdut mâna dreaptă în explozie

 

La o lună după acest accident teribil, muncitorul român a vorbit cu presa.

Sorin, în vârstă de 42 de ani, originar din România, este rezident în Neupré, regiunea Valonia din Belgia. Bărbatul a rămas „schilod, învinețit pe corp și pe cap. Și-a pierdut mâna dreaptă în explozie. Un handicap care îl privează de munca în sectorul său, cel al demolărilor și al construcțiilor, și deci și de venituri”, scriu jurnaliștii belgieni.

„Nu mai știe la ce sfânt să apeleze pentru ajutor”, explică o rudă a lui Sorin din Belgia, care dorește să rămână anonimă. „Este pe cont propriu, complet pierdut și fără venituri”

Sorin lucrează pentru o companie românească care ea însăși a lucrat ca subcontractant pentru compania din Liège. Bărbatul era angajat din data de 12 ianuarie 2022 și contractul său în domeniul construcțiilor se va încheia pe 11 aprilie 2022. Din punct de vedere social, totul este perfect în regulă.

 

„Încă simt durere în mâna care a fost ruptă”


De la accident, Sorin este mereu singur. „La o lună de la accident, încă simt durere în mâna care a fost ruptă. Eu iau regulat medicamente pentru durere”, explică el, timid. „Am o serie de programări la spital unde trebuie să urmez ședințe de terapie ocupațională pentru a reînvăța cum să folosesc ceea ce a mai rămas din mână”.

În cazul accidentelor de muncă de acest tip, Inspectoratul de Muncă în cauză deschide în general un dosar pentru a verifica dacă s-a comis o defecțiune, dacă echipamentele și uneltele au fost în stare sau dacă au fost respectate standardele de siguranță.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel