Belgia. Cum a reușit o companie să facă zeci de victime: „Avem muncitori români, lucrăm mai ieftin”. Păgubit: „Astfel de escroci, de neoprit”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Belgia. Cum a reușit o companie să facă zeci de victime: „Avem muncitori români, lucrăm mai ieftin”. Păgubit: „Astfel de escroci, de neoprit”
Belgia. Cum a reușit o companie să facă zeci de victime: „Avem muncitori români, lucrăm mai ieftin”. Păgubit: „Astfel de escroci, de neoprit”

Aproximativ 50 de clienți ai unei companii la care erau muncitori români au fost păcăliți, în Gent, Belgia. După cinci ani de plângeri la Poliție, ancheta a început doar după ce un client frustrat a răpit și a bătut vânzătorul firmei. 

Fostul vânzător din cadrul companiei din Gent tocmai a fost condamnat la 30 de luni de închisoare, iar managerul de afaceri olandez a primit 4 ani de închisoare. Pedepsele sunt pe jumătate cu suspendare, iar judecătorul le-a impus ambilor o interdicție profesională de 10 ani. 

Rob Minnaert, una dintre victime, de la Rijkevorsel, este mulțumit de victoria simbolică: „Am depus mărturie la proces pentru a-i clarifica judecătorului că astfel de escroci sunt de neoprit. Când lucrurile se încing sub picioarele lor, firma lor dă faliment și o iau de la capăt sub un nou nume. Acea interdicție profesională îi pune, în sfârșit, capăt celor doi. Nu vor mai putea face victime”.

„O Viață Parcată”. Un reportaj din Belgia surprinde lumea paralelă în care trăiesc șoferii români de TIR: „Fac distanța până la Lună la fiecare doi ani”

 

Zeci de clienți atrași cu prețuri rar văzute la ferestre și uși exterioare

 

Între 2015 și 2017, compania din Gent a atras zeci de clienți cu prețuri rar văzute la ferestre și uși exterioare. Potrivit vânzătorului, compania a oferit prețuri mici, deoarece ferestrele au fost asamblate în România și instalate de muncitori români. Și, pe lângă mulți alții, Rob Minnaert a făcut pasul și cu achiziționarea noii sale locuințe din Loenhout (Wuustwezel). S-a mutat pentru a locui mai aproape de școala copiilor săi. „Am cerut diverse oferte și această companie a fost de departe cel mai ieftin cu un preț de 14.000 de euro. O altă companie și mai cunoscută m-a informat că nici cu promoția nu poate concura cu prețurile de la compania trimisă ulterior în judecată”, spune Rob.

Vânzătorul a venit să semneze contractul și să facă măsurători. S-a convenit și o dată pentru instalare. Rob Minnaert a făcut un transfer de 13.000 de euro în contul companiei, conform contractului: 35% la comanda și 55% până în ziua plasării. „În ziua instalării îmi luasem o zi liberă. Nu s-a prezentat nimeni. L-am sunat pe vânzător, i-am trimis e-mailuri și mesaje... dar nu am primit niciun răspuns”, spune Rob.

Câteva zile mai târziu, Rob a găsit un e-mail de la necunoscutul Mimoun Y.: „Ai fost înșelat și tu de această companie”. Mimoun Y., ca și Rob, a căzut în capcana companiei din Gent. De asemenea, a plătit 14.000 de euro în avans pentru ferestre noi. 

Belgia. Mașină înmatriculată în România, distrusă în mod misterios: „A fost împinsă în canal și incendiată“

 

„M-am simțit ca un Robin Hood modern”

 

Supărat, Rob l-a așteptat pe vânzător acasă,  l-a răpit într-o dubă și i-a dat o bătaie bună. A luat cu el lista de clienți și a contactat alte victime prin intermediul rețelelor sociale. „M-am simțit ca un Robin Hood modern”, a spus Mimoun Y. judecătorului după aceea. Datorită cazierului său curat, „supereroul” a scăpat doar cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Zilele de după apariția articolului despre „Robin Hood modern”, au venit  o mulțime de noi plângeri despre companie. „Te simți atât de neputincios împotriva unei astfel de companii de construcții. Eu nu aș proceda așa, dar am simțit simpatie pentru acțiunea lui Mimoun. Datorită lui, victimele s-au regăsit și am angajat împreună un avocat”, spune Rob.

Avocatul acela era Mathias De Daele. El a depus o plângere la judecătorul de instrucție împotriva vânzătorului și managerului companiei pentru fraudă. Managerul avea deja cinci firme în faliment pe numele său și a început din nou de fiecare dată.

„Datorită acestei revendicări comune, am putut să demonstrez instanței penale că vânzătorul și managerul de afaceri și-au mințit în mod sistematic clienții. Curtea a dat dreptate în favoarea noastră. Firma din Gent a vizat doar avansurile, nu erau interesați de acele ferestre”, spune avocatul Mathias De Daele.

Trei români au încercat un jaf ca-n filme în Belgia. Proprietarul bijuteriei i-a auzit prin pereți și a chemat imediat poliția

 

50 de victime, 200.000 euro prejudiciu

 

Inițial, aproximativ cincizeci de victime au depus plângeri. Cu toate acestea, mulți oameni au renunțat când au auzit că vânzătorul și managerul aveau 0 euro în contul lor bancar. Cel puțin 200.000 de euro ei au făcut din avansuri care au dispărut. Totuși, Rob Minnaert și alți 14 din Anvers, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Gent, Kapellen și Kruibeke au continuat procesul.

„Te simți atât de înșelat. Acea nedreptate îți afectează și mintea. Creează tensiune acasă”, continuă Rob.

Astăzi, sectorul construcțiilor se confruntă cu o lipsă de personal. Prețurile materialelor de construcție cresc vertiginos. Un climat ideal pentru ca antreprenorii și companiile fără scrupule să facă profit. „Am devenit aproape exagerat de suspicios când un agent de vânzări îmi cere un avans. Recomand această atitudine oricui urmează să construiască sau să renoveze. Dacă este prea frumos pentru a fi adevărat, nu este adevărat”. Compania din Gent a dovedit-o încă o dată”, spune Rob.

Avion prăbușit în Belgia, pe un drum principal aglomerat - VIDEO

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv            

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel