„O Viață Parcată”. Un reportaj din Belgia surprinde lumea paralelă în care trăiesc șoferii români de TIR: „Fac distanța până la Lună la fiecare doi ani”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„O Viață Parcată”. Un reportaj din Belgia surprinde lumea paralelă în care trăiesc șoferii români de TIR: „Fac distanța până la Lună la fiecare doi ani”. FOTO: captură filmkrant.nl
„O Viață Parcată”. Un reportaj din Belgia surprinde lumea paralelă în care trăiesc șoferii români de TIR: „Fac distanța până la Lună la fiecare doi ani”. FOTO: captură filmkrant.nl

Din perspectiva unei camere de bord a unui șofer român de camion, realizatorul de documentare belgian Peter Triest arată o Europă paralelă în reportajul „O Viață Parcată”. 

„Un camion trece printr-o furtună de zăpadă ca un taur care răcnește. Aproape că arată ca o scenă extraterestră”, așa începe jurnalistul reportajul. Nu este o coincidență întrucât în copilărie, camionagiul român Petru, personajul principal din reportaj, a visat ca într-o zi să „zboare prin spațiu” și „să vadă Pământul de la fereastra unei capsule Soyuz (n.r. -  o serie de nave spațiale care a fost în funcțiune din anii 1960, având peste 140 de zboruri).

Șofer român de TIR, erou în Belgia: „A fost un adevărat act vitejesc” - FOTO

Realizatorul de reportaje belgian Peter Triest leagă visul lui Petru de realitatea amară printr-o fotografie încântătoare de roți care se învârt. Șoferul român de TIR parcurge „distanța până la lună la fiecare doi ani”. Pentru el, se simte ca și cum „ar rătăci veșnic pe orbită în jurul Europei”.

Germania. Un șofer român de TIR, întâlnire emoționantă cu doi transportatori ucraineni: „Mi s-a făcut pielea de găină, nu am știut ce să răspund”

 

Sute de mii de șoferi de camion traversează Europa în fiecare zi

 

Petru este doar „un pion într-un mare joc de șah capitalist în care munca logistică cea mai consumatoare de timp este externalizată către camionieri prost plătiți din Europa de Est”. Sute de mii de șoferi de camion traversează continentul în fiecare zi. Sunt pe drumuri 46 de săptămâni pe an, camionul ocupând atât de mult timp încât distruge relațiile din familie. Același lucru este valabil și pentru Petru. „Soția lui, cu care are un fiu, s-a săturat ca el să fie plecat tot timpul”.

Franța. Șofer român de TIR, mort pe o autostradă: „Centura era prinsă la spate"

„Viața lui Petru trece pe lângă el, în timp ce călătorește de-a lungul părții armonioase a Europei: o serie de sere, șoproane și autostrăzi”, se mai arată în reportaj.

În imagini sublime, Triest în reportajul „O Viață Parcată” surprinde lumea paralelă pe care majoritatea europenilor o văd doar atunci când pleacă în vacanță. Titlul reportajului spune multe în acest sens. Români precum Petru sunt nevoiți să-și parcheze viața pe marginea drumului și să o pună în așteptare.

Germania. Șofer român de TIR, ucis în timp ce dormea într-o parcare

 

------------------------------------

Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:  

https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv           

Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,

Echipa ȘtiriDiaspora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel