„Bătrânii erau pretențioși”. Patru îngrijitori, printre care și o româncă, judecați pentru „abuzuri majore” într-un azil: „Nu i-am atacat!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„Bătrânii erau pretențioși”. Patru îngrijitori, printre care și o româncă, judecați pentru „abuzuri masive” într-un azil: „Nu i-am atacat!”
„Bătrânii erau pretențioși”. Patru îngrijitori, printre care și o româncă, judecați pentru „abuzuri masive” într-un azil: „Nu i-am atacat!”

Procesul împotriva a patru angajați, printre care și o româncă, ai unui azil de bătrâni din Sitzenberg-Reidling, districtul Tulln din Austria, a început miercuri. Ei ar fi abuzat fizic, chinuit, insultat și scuipat pe pensionari. Toți cei patru inculpați, trei femei și un bărbat, au pledat nevinovați.

Acuzațiile se referă la chinuirea și neglijarea persoanelor fără apărare, violența continuă și abuzul sexual asupra persoanelor fără apărare sau cu handicap mintal în perioada infracțiunii din martie 2020 până în martie 2021. Potrivit procurorului, acuzațiile se referă la „abuzuri majore

asupra victimelor care se aflau efectiv în grija celor care trebuiau de fapt să aibă grijă”. Cea mai serioasă acuzație a fost administrarea de somnifere și psihotrope puternice pentru „a-i liniști”.

Unul dintre inculpați, în vârstă de 36 de ani, a lucrat la domiciliu ca asistent medical și avea permisiunea să administreze medicamente prescrise, conform propriilor declarații. Inculpatul a negat că ar fi administrat și somnifere sau psihotrope. „Bătrânii erau pretențioși, iar personalul era slab”, spune el. 

Austria: Îngrijitoare româncă, dată afară din casă de bătrâna pe care o îngrijea: Obligată să doarmă în beci, în toiul iernii

 

Îngrijitoare româncă: „Nu am atacat și nu am administrat medicamente”

 

În general, acuzațiile se bazează și pe mesajele celor patru suspecți dintr-un grup WhatsApp. Printre altele, au scris despre medicamente și despre bătrâni. Bărbatul de 36 de ani a descris procedura drept un „tampon pentru a reduce presiunea”. Cu toate acestea, inculpatul susține că „am tratat întotdeauna corect fiecare rezident”

O româncă, în vârstă de 39 de ani, a fost și ea membră pe acel grup, însă susține că „nu a citit” mesajele. Fosta îngrijitoare lucra în unitate din martie 2020, însă a negat vehement acuzaţia că ar fi lovit un pensionar. De asemenea, românca mai susține că „nu am atacat și nu am administrat medicamente”.

Îngrijitoare româncă, condamnată în Austria: „Sunt bipolară!”

 

Asistenții riscă pedepse de până la zece ani de închisoare

 

Cei patru au început să fie anchetați după ce doi colegi au observat incidente și le-au raportat conducerii în martie 2021. Cei patru angajați au fost apoi concediați imediat.

Audierea juriului va continua pe data de 23 februarie. Dacă vor fi găsiți vinovați, asistenții riscă până la zece ani de închisoare.

Austria. O îngrijitoare româncă și-a comandat haine de mii de euro și a păcălit-o pe bătrâna care o îngrijea că trebuie sa i le plătească

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel