Avertizare OMS: Ucraina este amenințată de boli infecțioase grave

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Avertizare OMS: Ucraina este amenințată de boli infecțioase grave
Avertizare OMS: Ucraina este amenințată de boli infecțioase grave

OMS a făcut anunțul public cu privire la îngrijorarea unei amenințări puternice de boli infecțioase în Ucraina în urmă cu trei zile.

 

Îngrijorarea cu privire la amenințarea bolilor infecțioase în Ucraina este motivată, printre altele, de un articol publicat de Nature în care se arată clar că întreruperea serviciilor de sănătate și insuficiența serviciilor sanitare înrăutățesc considerabil situația epidemiologică.

Răspândirea Covid 19 (rata de vaccinare în Ucraina este de 34%), bolile diareice și cazurile de rujeolă reprezintă un asalt și o amenințare a bolilor infecțioase în Ucraina.

 

Crește riscul semnificativ de apariție a focarelor de poliomielită și rujeolă

 

„Și, pe măsură ce unitățile sanitare și drumurile sunt au ajuns ruine, accesul la serviciile de diagnosticare și la tratamentul pentru tuberculoză (TB) și HIV/SIDA este perturbat, ceea ce se va adăuga la povara lor, deja foarte mare", scrie el. Nature.

„Sunt foarte, foarte îngrijorat în legătură cu Ucraina. În primul rând, acest lucru ar putea duce la un conflict pe termen lung care va distruge complet sistemul de sănătate", spune Lucica Ditiu, medic român și director executiv al Parteneriatului Stop TB din Geneva, Elveția.

Amenințarea bolilor infecțioase în Ucraina este sinteza unei crize care își are originea într-un val sever al variantei Omicron, care a atins apogeul în luna februarie. Criza se adaugă la devastarea provocată de pandemia COVID-19, în timpul căreia accesul la imunizări și la serviciile de sănătate esențiale s-a prăbușit.

Odată cu agresiunea rusă, care a început pe 24 februarie, testele COVID-19 s-au prăbușit, la fel ca și Ucraina.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat în cadrul unei conferințe de presă la 2 martie: „Riscul unei amenințări de boală infecțioasă în Ucraina se referă, în primul rând, la Covid-19”.

În întreaga țară, ratele de vaccinare împotriva COVID-19 sunt scăzute - aproximativ 65% la Kiev, dar până la 20% în unele regiuni, a declarat Jarno Habicht, șeful biroului OMS din Ucraina, ceea ce sporește amenințarea bolilor infecțioase în Ucraina.

 

Rujeola, un motiv de îngrijorare pentru Ucraina

 

O neîncredere îndelungată în rândul populației față de vaccinuri a împiedicat eforturile de imunizare pentru alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi rujeola și poliomielita.

„Rujeola este o preocupare de prim rang în orice criză umanitară", spune James Goodson, specialist în rujeolă la Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Ucraina a avut o epidemie majoră care a început în 2017 și a continuat până în 2020, cu peste 115.000 de cazuri.

Până în 2020, acoperirea națională raportată cu două doze de vaccin care conține rujeolă a ajuns la 82%, potrivit CDC, o mare îmbunătățire, dar încă nu suficient de mare pentru a preveni epidemiile fatale.

Mai îngrijorător este faptul că rata de vaccinare a fost mai mică de 50% în unele regiuni, cum ar fi Kharkiv.

„Pe măsură ce oamenii se mută, trebuie într-adevăr să creștem supravegherea în țările din jur pentru poliomielită, rujeolă și chiar COVID pentru a ne asigura că le prevenim", a declarat Heather Papowitz, responsabilul OMS pentru accidente în Ucraina, în timpul briefingului. 

„Încercarea de a furniza vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei și COVID este crucială".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel