Avertismentul unui medic român: După pandemie, va fi o creştere a numărului de cazuri de boli cardiovasculare

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, le recomandă autorităților să pregătească sistemul de sănătate pentru o creştere a numărului de cazuri de boli cardiovasculare în urma pandemiei COVID-19.

Medicul Marius Geantă a analizat un studiu publicat în Nature potrivit căruia insuficienţa cardiacă şi accidentul vascular cerebral sunt mai frecvente la persoanele care au avut COVID-19, faţă de cele care nu s-au infectat niciodată cu SARS-CoV-2.

Riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare timp de cel puţin un an după diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV-2 este mai ridicat chiar şi la pacienţii care au trecut prin forme uşoare de COVID-19, spune Geantă.

Riscul este ridicat şi la persoanele cu vârste sub 65 de ani şi care nu prezintă factori de risc adiţionali, precum obezitatea, diabetul sau fumatul.

În acest context, sistemele de sănătate ar trebui să se pregătească de o creştere a numărului de cazuri de boli cardiovasculare în urma pandemiei COVID-19, este concluzia preşedintelui Centrului pentru Inovaţie în Medicină.

România, rata de infectare cu Covid-19 din ce în ce mai mică

 

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat, că a început să scadă numărul pacienţilor internaţi din cauza COVID-19, fapt care, în opinia sa, înseamnă că vârful valului cinci al pandemiei a fost atins şi că în momentul de faţă suntem într-o fază de platou cu tendinţe de scădere.

În cursul zilei de joi la Spitalul de Boli Infecţioase erau internate 130 de persoane cu COVID-19 cu forme medii de boală şi alte trei persoane cu forme severe se aflau la terapie intensivă. De asemenea, la secţia exterioară de la Leţcani a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi se află opt pacienţi cu forme medii şi alţi 20 în ATI.

„Aşa cum am preconizat de la începutul acestei săptămâni a început să scadă numărul cazurilor de pacienţi infectaţi cu COVID-19, ceea ce înseamnă că vârful valului cinci a fost atins, iar în momentul de faţă suntem într-o fază de platou cu tendinţe de scădere a pacienţilor cu SARS-CoV2", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Luna aprilie va fi o acalmie pandemică, aşa cum a fost la sfârşitul anului 2021



„În luna aprilie va fi o acalmie pandemică asemănătoare lunii decembrie şi va reprezenta premisele sfârşitului pandemic. La sfârşitul anului 2022 - începutul anului 2023, omenirea se va obişnui cu toate aspectele reprezentate de convieţuirea cu boala COVID-19, ca şi şi în cazul gripei, cu toate că nu există nicio asemănare între cele două patologii, fiind total diferite. În momentul de faţă dispunem de vaccin anti-COVID-19 aşa cum dispunem şi de vaccin antigripal. Administrarea acestor vaccinuri va fi opţională, într-o singură doză, aşa cum este normal", a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel