Austria. Majoritatea îngrijitoarelor românce consideră munca „stresantă” și cu „prea puțin somn”: „Merită salariu și condiții mai bune”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Îngrijitoarele românce, poloneze, maghiare și de alte naționalități din Europa de Sud-Est au făcut parte dintr-un studiu, în Austria, la concluzia căruia s-a ajuns că doar 10 la sută dintre ele se simt apreciate. 2.275 de îngrijitoare care desfășoară activități independente 24 de ore din 24 din Austria au dat o serie de interviuri online.  

Majoritatea îngrijitorilor care desfășoară activități independente 24 de ore din 24 din Austria sunt de părere că munca depusă este puțin sau deloc apreciată de factorii de decizie politici. Potrivit unui studiu realizat în numele sindicatului, 77 la sută dintre cei chestionați sunt de această opinie. Mulți respondenți se plâng de lipsa somnului în timpul muncii, stresul emoțional sau condițiile precare de muncă ca fiind stresante.

Doar zece la sută dintre cei chestionați se simt apreciați de politicieni, 13 la sută au răspuns „nu știu” sau nu au oferit informații. În ceea ce privește persoanele care trebuie îngrijite și rudele acestora, studiul dă o imagine diferită: aici, 51 la sută dintre îngrijitori au declarat că sunt foarte apreciați de aceștia, conform inițiativei sindicale Vidaflex pentru EPU. Studiul a fost comandat de sindicatul Vida, iar sondajul a fost realizat de Reichmann Research Consulting (RRC). 

 

„Îngrijitorii merită apreciere, salariu și condiții mai bune”

 

Secretarul general al Vidaflex, Christoph Lipinski, consideră guvernul federal responsabil: „Oamenii care au rămas în Austria în timpul crizei și care, sub presiune mare și sub un stres enorm, s-au asigurat că îngrijirea de 24 de ore în Austria nu s-a prăbușit, se au mai mult unii pe alții. Îngrijitorii merită apreciere, salariu și condiții mai bune pentru practica profesională.

Potrivit studiului, „informațiile incorecte despre persoana care urmează să fie îngrijită oferite de o agenție de plasament” sau „de către persoana care trebuie îngrijită” sunt deosebit de stresante pentru respondenți. Mai mult de 70 la sută au precizat, de asemenea, „prea puțin somn în timpul muncii de îngrijire” și „muncă stresantă mental”.

În plus, există „condiții proaste de muncă în gospodăria persoanei îngrijite” – precum și încercări ale persoanelor îngrijite și ale rudelor lor de a le „reduce” veniturile. „Distanța fizică față de familie din țara de origine” și „prea puțin timp liber de la locul de muncă” au fost descrise ca fiind stresante.

 

Informații greșite sau insuficiente de la agențiile de recrutare

 

Lipinski critică faptul că există întotdeauna informații greșite sau insuficiente de la agențiile de recrutare, contractele nefiind adesea traduse în limba maternă a îngrijitorilor. Există și „contracte de comutare” care, de exemplu, permit munca pentru o altă agenție doar după un an de la rezilierea unui contract.

Pentru a obține o remunerație financiară mai bună pentru îngrijitorii de 24 de ore, Vidaflex și Vida solicită o creștere suplimentară a indemnizației de îngrijire dincolo de indexarea anuală - de exemplu, prin ajustarea acesteia la evoluția salarială anuală în profesiile de îngrijire comparabile din Austria.

O creștere a finanțării de la stat pentru îngrijirea de 24 de ore la un maxim de 550 de euro pe lună este „de mult așteptată”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel