Armata SUA oferă instruire limitată militarilor ucraineni în Polonia, dar nu în mod formal (surse CNN)

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Armata americană le oferă, în măsură limitată, instruire unor militari ucraineni pe teritoriul Poloniei, pentru utilizarea armamentului furnizat de Occident, afirmă surse de la Washington, în efortul de a clarifica declaraţiile preşedintelui Joseph Biden.

Joseph Biden a afirmat săptămâna trecută, în cursul vizitei în Polonia, că militari americani au văzut, "când erau acolo", "femei, tineri stând în faţa unui tanc, spunând că nu pleacă, îşi apără teritoriul". Ulterior, preşedintele SUA a încercat să clarifice afirmaţiile, subliniind că se referea la "ajutorul oferit pentru instruirea trupelor ucrainene, în Polonia".

Un oficial de la Preşedinţia SUA a afirmat că "în Polonia sunt militari ucraineni care interacţionează cu regularitate cu trupele americane, la acest lucru se referea preşedintele american".

Surse de la Washington citate de CNN au explicat, marţi, că, deşi militari americani le oferă o anumită instruire unor colegi din Ucraina pe teritoriul Poloniei, pentru utilizarea noilor tipuri de armament furnizate în contextul invaziei ruse, acest lucru nu înseamnă "o misiune formală de antrenament".

Armata rusă se retrage din zona Kievului. SUA și Ucraina confirmă mișcările de trupe

 

Armata rusă se retrage din zona periferiei orașului Kiev. SUA și Ucraina confirmă mișcările de trupe în retragere ale Rusiei.

Statele Unite observă că armata rusă a început reducerea activităţilor militare la periferia oraşului Kiev şi retragerea unor unităţi tactice, afirmă oficiali de la Washington, imediat după ce Rusia a anunţat această decizie.

Rusia a început retragerea anumitor unităţi din zona Kievului, inclusiv batalioane tactice. De asemenea, trupele ruse par să se retragă din nordul Ucrainei, concentrându-se în schimb pe menţinerea ocupaţiei asupra zonelor din est şi sud, au declarat, sub protecţia anonimatului, doi oficiali americani citaţi de postul de televiziune CNN.

Unul dintre oficialii americani avertizează însă să armata rusă probabil va continua atacurile cu avioane, rachete şi obuze în zonele din care se retrage. În plus, trupele ruse ar putea reveni în aceste zone.

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi, în contextul negocierilor din oraşul turc Istanbul, reducerea semnificativă a operaţiunilor militare la periferia Kievului şi în oraşul Cernigău (Cernihiv), situat în nordul Ucrainei. "Negocierile pe tema unui acord privind neutralitatea şi privind statutul non-nuclear al Ucrainei intră într-o etapă practică; pentru creşterea încrederii, s-a decis reducerea în mod radical a activităţilor militare în direcţia oraşelor Kiev şi Cernigău (Cernihiv)", a declarat, la Istanbul, adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Domin. Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a anunţat, potrivit cotidianului Le Figaro, că au avut loc "discuţii substanţiale" cu partea ucraineană.

Un oficial militar rus a semnalat, vineri, că Administraţia Vladimir Putin analizează posibilitatea limitării operaţiunilor militare doar la regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, ceea ce ar însemna o reducere a amplorii ofensivei militare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel