Aproape o treime dintre români, interesați de acest serviciu, după epidemie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

 28% dintre români declară că sunt mai interesați de asigurările voluntare de sănătate, posibil ca urmare a epidemiei, în condițiile în care riscul de îmbolnăvire este unul dintre principalii factori care pot afecta situația financiară actuală.

58% dintre respondenți au menționat ca motiv de îngrijorare riscul de îmbolnăvire, arată barometrul IRES-UNSAR privind percepția riscului și cultura asigurărilor din România .

De asemenea, un alt studiu detaliat pe serviciile medicale și pe asigurările de sănătate făcut anul trecut, înainte de epidemie, de către IRES la solicitarea UNSAR, indica faptul că 36% dintre români consideră asigurările voluntare de sănătate ca fiind soluția preferată pentru a putea accesa servicii medicale mai bune. Potrivit acestuia, două treimi dintre respondenți (67%) preferă să aibă acces rapid și garantat la unele servicii medicale incluse în pachetul de bază, cu plata suplimentară pentru proceduri mai sofisticate sau condiții de spitalizare mai bune.

În același timp, 6 din 10 respondenți (61%) au declarat că ar fi de acord să plătească în plus pentru a avea acces la diferite servicii de calitate mai bună într-un spital de stat, în special pentru condiții mai bune de internare. Aproximativ jumătate dintre intervievați afirmă că ar accepta creșterea costurilor pentru accesul la un anumit medic sau pentru o calitate mai bună a procedurilor medicale mai complexe în cazul în care ar merge într-un spital de stat.

Serviciile pentru care românii ar fi dispuși să plătească suplimentar, pentru avea acces mai rapid sau a beneficia de o calitate mai bună, sunt:

 

• analizele de laborator (73%)
• cazurile de recuperare medicală (69%)
• imagistică medicală și ambulatoriu de specialitate (67%, respectiv 65%)
• intervenții chirurgicale sau spitalizare (64%, respectiv 60%).

Cei mai mulți (o treime) dintre cei care au răspuns că ar opta pentru o asigurare medicală afirmă că ar investi suplimentar între 50 și 100 de lei/lună, iar un sfert ar plăti sub 50 lei/lună pentru acest serviciu. 14% dintre cei intervievați spun că ar fi dispuși să plătească între 101-300 de lei/lună pentru o asigurare privată de sănătate, 5% ar investi între 301-500 de lei, iar 2% dintre respondenți ar aloca peste 500 de lei, arată rezultatele studiului citat.

În același timp, sistemul public de sănătate rămâne principala soluție la care apelează românii atunci când au probleme de sănătate, fapt întărit și de studiul citat. Acesta arată că aproximativ 61% dintre intervievați se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de calitatea acestor servicii.

În ceea ce privește serviciile de care s-au arătat nemulțumiți o mare parte dintre respondenți, acestea sunt:

 

• durata mare de așteptare în fața cabinetului medical (45%)
• perioada lungă de așteptare pentru programare la medic (44%)
• epuizarea rapidă a serviciilor gratuite (43%)
• lipsa igienei din spitale și lipsa dotărilor sau materialelor necesare actului medical (câte 35%).

„Rezultatele cercetărilor realizate la solicitarea UNSAR arată că asigurările private de sănătate sunt o soluție optimă pentru a crește accesul asiguraților la anumite categorii de servicii medicale și pentru a aduce un plus de calitate serviciilor medicale din spitalele de stat. Sistemul asigurărilor voluntare de sănătate este un mecanism complementar de a îmbunătăți accesul la servicii medicale pentru românii dispuși să plătească suplimentar față de contribuția obligatorie la asigurări sociale de sănătate (CASS) și nu un substitut pentru sistemul public”, a declarat Adrian Marin, președintele UNSAR.

La finele anului 2019, statisticile privind evoluția pieței de asigurări private de sănătate au indicat prime brute subscrise în valoare de aproximativ 372 mil. lei, în creștere cu 11% față de 2018, potrivit datelor ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară, aceasta reprezentând o dovadă suplimentară a preferinței în continuă creștere a clienților față de polițele voluntare de sănătate, informează Mediafax.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel