Anglia. Barman român, acuzat de implicare în „Jaful secolului”, eliberat. Bogdan, prins cu geanta furată a Tamarei Ecclestone și bani falși

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Un barman român, în vârstă de 31 de ani, prins cu geanta Louis Vuitton furată de Tamara Ecclestone, cu un milion de lire sterline în bancnote falsificate și ceasul Tag Heuer al lui Frank Lampard, a fost eliberat din închisoare astăzi.

Bogdan a fost arestat la Heathrow după ce a fost prins cu bagajele Louis Vuitton furate în timpul „Jafului secolului” de 25 de milioane de lire sterline de la casa fiicei fostului șef al Formulei 1. Barmanul român avea asupra sa și ceasul inteligent Tag Heuer al lui Frank Lampard, care a fost luat într-un raid în casa șefului Everton.

Bogdan Savastru, împreună cu mama sa Maria Mester, în vârstă de 47 de ani, agentul de securitate Sorin Marcovici, în vârstă de 53 de ani, și Alexandru Stan, în vârstă de 49 de ani, au fost exonerați de orice implicare după ce s-a dovedit că nu au făcut parte din echipa de sprijin pentru cei trei spărgători din spatele raidului la conacul Ecclestone. 

În schimb, barmanul român a fost condamnat pentru custodia sau controlul unui bilet contrafăcut în urma unui proces la Isleworth Crown Court în decembrie anul trecut. Astăzi, Bogdan, închis pentru 11 luni, a fost eliberat pentru că a executat termenul preventiv.

 

Banii falși valorau 517.350 de euro

 

Barmanul român ar fi ascuns banii contrafăcuți la casa prietenului său Gergo Munzenrieder din Mile End, estul Londrei, înainte de a se îndrepta spre aeroport pentru un zbor către Japonia. Banii falși valorau 517.350 de euro și 518.350 de lire sterline și au fost ambalați în așa fel încât să nu fie vizibili la prima examinare.

În apartament s-au găsit o mașină de contorizare a banilor și o lampă UV, care poate fi folosită pentru a verifica dacă banii sunt autentici. Poliția a recuperat și un pistol nou, care poate fi încărcat cu bancnote pentru a-și stropi prietenii cu bani.

Avocatul lui Savastru, Adam Kane, a spus că arma era un accesoriu popular în cluburile de striptease japoneze de unde clientul său tocmai se întorsese din vacanță.

 

„Nu cred că aceste bancnote au fost în scopuri de petrecere”

 

În ianuarie 2021, el a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru că a manipulat geanta și ceasul, dar a mers liber după ce a petrecut aproape un an înăuntru în timp ce aștepta judecata în legătură cu raidul Ecclestone.

Condamnându-l pentru acuzația de bani falși, judecătorul Martin Edmunds QC i-a spus: „Circumstanțele condamnării dumneavoastră au fost că, în ianuarie 2020, plănuiați să zburați în Japonia. În valiza dumneavoastră erau bani pe care juriul a constatat că sunt contrafăcuți. Era o armă de petrecere, dar niciuna dintre aceste bancnote nu se potrivea în ea. Oricare ar fi intențiile tale personale, resping faptul că aceste bancnote au fost în scopuri de petrecere. Cineva a avut în minte mai mult decât o petrecere. Orice distribuție, fie că la o petrecere sau nu, le-ar putea pune probabil în circulație. În mod evident, nu erau cele mai sofisticate copii, dar erau în mod rezonabil capabile să treacă drept autentice”.

Agentul detectiv Andrew Payne, care a condus investigația privind banii falși, a declarat: „Operațiunea noastră proactivă înseamnă că am reușit să scoatem din circulație o cantitate semnificativă de bancnote false. Fără îndoială, aceste bancnote ar fi fost folosite pentru a comite noi infracțiuni în Marea Britanie. Această urmărire penală de succes s-a bazat în mare măsură pe colaborarea strânsă dintre Met și Banca Angliei. Moneda contrafăcută în Marea Britanie dăunează economiei și are un impact real, semnificativ asupra afacerilor care intră în posesia acelor bani fără să știe. După cum arată această urmărire penală, vom lua măsuri împotriva oricărei persoane implicate în acest tip de criminalitate”.

 

Hoții au reușit să intre într-un „seif” securizat din casa Ecclestone

 

Jugoslav Jovanovic, în vârstă de 24 de ani, a efectuat furtul Ecclestone împreună cu hoții de bijuterii Alessandro Maltese, în vârstă de 45 de ani, cunoscut sub numele de „Pantera roz”, și Alessandro Donati, în vârstă de 44 de ani.

De asemenea, au percheziționat casa șefului Aston Villa, Lampard, și a soției sale, Christine, și o proprietate din Knightsbridge deținută de proprietarul decedat din Leicester City, Vichai Srivaddhanaprabha.

Hoții au reușit să intre într-un „seif” securizat din casa Ecclestone și au golit un întreg dulap de bijuterii cu 450 de piese.

În noiembrie anul trecut, Jovanovic a fost condamnat la 11 ani de închisoare, în timp ce Maltese și Donati au fost condamnați fiecare la opt ani și nouă luni de închisoare în noiembrie anul trecut.

 

Barmanul român a considerat ceasul și geanta drept „semne de apreciere” 

 

Savastru le-a spus juraților că el considera că ceasul și geanta furate sunt „semne de apreciere” lăsate pentru el de hoți.

El a spus că a căutat pe Google „efracții de la Londra” la o săptămână după raiduri, deoarece era suspicios cu privire la originea ceasului și a genților Louis Vuitton.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel