Decizia președintelui PSD, Liviu Dragnea, de se implica în politica internațională fără consultarea președintelui Românie nu rămâne fără urmări. După o perioadă îndelungată în care România s-a menținut neutră în anumite chestiuni care țin de politica externă, hotărârea lui Liviu Dragnea de a muta ambasada României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, deteriorează relația statului român cu Palestina.
Primul gest foarte tranșat s-a produs miercuri când ambasada Palestinei la Bucureşti a anunţat rechemarea la Ramallah a ambasadorului Fuad Kokaly în vederea consultărilor.
Diplomatul palestinian urmează să părăsească România miercuri seară.
Rechemarea unui ambasador este un semnal dur, o formă de protest al statului respectiv, care ar putea însemna o reevaluare a relațiilor bilaterale dintre cele două state.
Anunţul vine şi în contextul în care Liga Arabă a emis o declaraţie foarte tranșantă la adresa României catalogând decizia oficialilor români de a celebra alături de Statele Unite mutarea ambasadei la Ierusalim ca fiind una "ruşinoasă".
Prin această decizie, Autoritatea Palestiniană trimite un mesaj diplomatic negativ României.
Întrebările care se pun sunt următoarele - a luat Liviu Dragnea în calcul această dezvoltare a deciziei lui, a analizat, a calculat riscurile? În ce calitate implică Liviu Dragnea România într-un scandal internațional și care este beneficiul României? Sau care este beneficiul personal al lui Liviu Dragnea?
Liviu Dragnea este obligat să răspundă la aceste întrebări.