Agenția pentru Energie Atomică: După 600 de ore de muncă, angajații Centralei de la Cernobîl s-au întors acasă

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
După 600 de ore de muncă, angajații Centralei de la Cernobîl s-au întors acasă
După 600 de ore de muncă, angajații Centralei de la Cernobîl s-au întors acasă

Aproximativ jumătate din personalul Centralei Nucleare de la Cernobîl a reușit  să se întoarcă la casele lor după ce au lucrat timp de aproape patru săptămâni. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Agenției Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Autoritatea națională de reglementare a Ucrainei a confirmat că a început schimbul de tură a personalului și că cei plecați au fost deja înlocuiți cu alți angajați ucraineni.

Directorul general Rafael Grossi și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la personal și a salutat vestea despre schimbul parțial de tură. El a spus că și-au îndeplinit sarcinile importante de lucru în condiții extrem de stresante și obositoare, în prezența forțelor militare străine și fără odihnă.

Citeste si: Tanchiștii ruși fură covoare pentru a se încălzi. Militar ucrainean: „Nu e nicio glumă” - VIDEO

Situația dificilă a personalului de la Centrala nucleară de la Cernobîl a pus în pericol unul dintre cei șapte piloni indispensabili ai siguranței nucleare, pe care i-a subliniat la începutul acestei luni, care afirmă că „personalul de exploatare trebuie să își poată îndeplini sarcinile de siguranță și securitate și să aibă capacitatea de a lua decizii fără presiuni nejustificate”.

 

Controlul asupra Centralei, preluat de arata rusă  

 

Forțele ruse au preluat controlul asupra Centralei pe 24 februarie, însă personalul ucrainean a continuat să gestioneze operațiunile de zi cu zi la locul unde sunt amplasate instalațiile de gestionare a deșeurilor radioactive. Înainte de rotație, același schimb de lucru a fost la fața locului încă cu o zi înainte ca zona să fie preluată de către forțele ruse.

Vedeți și: 64 de muncitori, blocați de trupele ruse la Centrala de la Cernobîl, au putut să plece

„Este o evoluție pozitivă și de mult așteptată. Merită respectul și admirația noastră deplină pentru că au lucrat în aceste circumstanțe extrem de dificile. Au fost acolo de mult prea mult timp. Sper din tot sufletul că personalul rămas din această tură se poate schimba în curând”, a spus directorul general Grossi. Centrala de la Cernobîl a fost preluată de către forțele militare ruse, iar aproximativ 100 de angajați au devenit prizonieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel