Tanchiștii ruși fură covoare pentru a se încălzi. Militar ucrainean: „Nu e nicio glumă” - VIDEO

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Tanchiștii ruși fură covoare pentru a se încălzi. Militarul ucrainean Luțenko Nu e nicio glumă
Tanchiștii ruși fură covoare pentru a se încălzi. Militarul ucrainean Luțenko Nu e nicio glumă

Igor Luțenko, unul dintre militarii care apără Kiev-ul, a scris pe Facebook că soldații ruși au furat covoare din clădirile din zona aerodromului militar de la Gostomel, aflat la periferia capitalei Ucrainei. Cu aceste covoare, soldații ruși își acoperă tancurile pentru a se proteja de frig, scrie publicația Ukrainska Pravda.

„Nu e nicio glumă. Ocupanții fură covoare din clădirile din apropierea aeroportului Gostomel”, a scris Luțenko, pe pagina sa de Facebook.

El a postat postat și un videoclip de recunoaștere aeriană, care arată trei vehicule blindate acoperite de covoare. Scopul „jafului” ar fi ca soldații să se protejeze de frigul de pe timpul nopții, când temperaturile coboară sub zero grade Celsius.

Statul Major al Kievului a publicat mai multe conversații telefonice interceptate, purtate între soldații armatei Moscovei și rudele lor, în care acești se arătau surprinși că localnicii trăiesc bine. În cadrul discuțiilor, soldații se lăudau că au furat televizoare, blendere, parfum sau bani.

De altfel, armata rusă se confruntă cu probleme de logistică și aprovizionare, o arată rapoartele de intelligence ale serviciilor ucrainene și occidentale. Informațiile sunt confirmate și de mărturiile soldaților ruși care s-au predat sau care au fost capturați, scrie CNN.

 

 

Soldații ruși, prinși în Ucraina, mesaj pentru armata rusă: ”Depuneți armele și nu veniți aici. Toată lumea vrea pace”

 

Mărturiile soldaților au fost publicate de ucrainenei pe rețelele sociale, încă din primele zile ale războiului. Acum tot mai mulți soldați ruși au apărut într-o conferință de presă, susținută de autoritățile ucrainene.

„Vreau să-i spun comandantului nostru șef să oprească actele teroriste din Ucraina, deoarece când ne vom întoarce ne vom ridica împotriva lui”, „Sunt mulți ca noi aici. Mai devreme sau mai târziu, vom veni acasă”, „Știu că în unitatea mea, ei sunt total împotrivă”, sunt doar câteva dintre mărturiile soldaților ruși, scrie Digi24.

Trei piloți din forțele aeriene rusești capturați de ucraineni, care au vorbit cu CNN, au spus că nu au fost constrânși să vorbească.  CNN precizează că în niciun moment serviciile de securitate ucrainene, care se aflau în sală, nu au intervenit în niciun fel în realizarea interviurilor. 

Maxim, ofițer și pilot de vânătoare, care părea învinețit și foarte palid, a vorbit lucid pe tonul unui soldat profesionist. Acesta precizează că a primit „ordinul secret de luptă” abia cu o zi înainte ca Putin să anunţe „operaţiunea militară specială” împotriva Ucrainei.

Piloții au fost întrebați ce părere au despre afirmațiile lui Putin conform cărora Ucraina ar fi condusă de neo-naziști. „Cred că a fost inventată asta ca pretext și este ceva ce lumea nu poate înțelege. (...) Dar Putin și cercul său au nevoie de acest lucru pentru a-și atinge propriile obiective. Nu am văzut naziști sau fasciști. Rușii și ucrainenii pot comunica în aceeași limbă, așa că vedem ce este bine (la acești oameni)”, a spus Maxim.

„Guvernul nostru ne-a spus că trebuie să eliberăm populația civilă. Vreau să le spun militarilor ruși: depuneți armele și nu veniți aici. Toată lumea vrea pace aici”, a declarat un alt ofițer, pe nume Vladimir.  „Vreau să-i spun comandantului nostru șef să oprească actele teroriste în Ucraina, pentru că atunci când ne vom întoarce ne vom ridica împotriva lui”, a continuat militarul. 

 

„Nu sunt fasciști aici....”

 

„Nu vei ascunde asta pentru mult timp. Sunt mulți ca noi aici. Mai devreme sau mai târziu, vom veni acasă”, s-a adresat, direct lui Putin, un alt ofițer rus.

„Știu că în unitatea mea, ei sunt total împotrivă. „Au multe rude și prieteni în Ucraina și li s-a spus că este o operațiune localizată în DNR (zona separatistă Donețk) și nu un atac asupra întregii țări. Divizia mea a fost total împotrivă”, a spus Maxim.

Un alt soldat capturat de ucraineni a povestit  despre intrarea unității sale de artilerie din Belarus pe drumul către Cernihov. Acesta a plâns când a vorbit despre întâlnirea cu localnicii, care i-au spus unității sale să plece înapoi în Rusia: „Nu sunt fasciști aici”.

Soldatul a vorbit și despre problemele de logistică. Acesta a povestit cum grupul său a rămas blocat într-o mlaștină și a trebuit să-și distrugă vehiculul de luptă al infanteriei. Au rătăcit pe jos câteva zile înainte de a ajunge într-un sat și de a se preda după un schimb de focuri.

 

„Va dura ani, decenii, secole pentru a repara relațiile”...

 

Soldații ruși capturați confirmă și rapoartele occidentale privind folosirea de către Rusia a așa-numitelor „bombe stupide”, adică rachete nedirijate care prezintă un risc mai mare de a provoca daune infrastructurii și populației civile.

„Am folosit doar bombele obișnuite, din fontă... aceleași care au fost folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu unele modificări ici și colo de-a lungul anilor. Există, desigur, rachete balistice mai moderne, dar adevărul este că nu le-am folosit”, mai spune pilotul Maxim.

Piloții nu erau siguri despre cum se va termina războiul. „Desigur, vrem foarte mult să ne vedem familiile și pe cei dragi. Să ne întâlnim cu ei. Și să-i îmbrățișăm pentru că sunt îngrijorați. Infracțiunile pe care le-am comis, toți vom fi judecați pentru ele. În afară de asta, nu pot spune. Este imposibil de ghicit... Ei ne vor judeca”, a spus Maxim.

„Este groaznic să ne dăm seama de greșeala noastră. Va dura ani, decenii, secole pentru a repara relațiile”, a mai spus un alt soldat.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel