Agenţia EFE, analiză: „Zelenski a folosit o tehnică de suprapunere a imaginilor astfel încât să apară în locuri unde nu era în realitate”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În perioada scursă de la începutul invaziei ruse preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a filmat apărând în diverse locuri din capitala Kiev, dar el de fapt nu se afla în acele locuri şi a folosit pentru realizarea respectivelor înregistrări o tehnică de suprapunere a imaginilor, a remarcat agenţia EFE în urma verificărilor efectuate prin sistemul său de ''fact-check'' şi consultării unor specialişti în domeniu.

Tehnica folosită, denumită ''Chroma key'', constă în înlocuirea unui element vizual, fotografie sau imagine, cu un altul. Preşedintele ucrainean, fost actor de comedie, a recurs efectiv la această tehnică cinematografică pentru a simula prezenţa sa în locuri din Kiev fără să se afle în realitate acolo.

Una dintre aceste secvenţe a fost publicată de Zelenski pe pagina sa de Facebook şi pe canalul său de Telegram pe 19 martie. El apare în acele imagini în faţa ''Casei cu Himere'', o clădire construită în stilul Art Nouveau şi situată în faţa sediului preşedinţiei.

După cum explică un expert spaniol în tehnică digitală, José Noblejas, la începutul înregistrării preşedintele ucrainean se îndreaptă către cameră în aşa fel încât ''în doi paşi, creşte un metru'', ceva ''prea evident pentru a fi o situaţie reală''. Mai mult, remarcă acelaşi specialist, umerii lui Zelenski se estompează cu fundalul imaginii, un alt indiciu că a fost o înregistrare făcută cu ''Chroma key''.

 

Imagini cu Zelenski considerate îndoielnice



Acest truc video a fost folosit şi într-o înregistrare din 8 martie în care Zelenski a simulat că se filmează cu un smartphone lângă o tranşee. În această secvenţă se observă cum o parte din urechea dreaptă a preşedintelui dispare când se suprapune peste numărul de înmatriculare al unui vehicul parcat în apropiere. ''Când în jurul capului avem elemente de mici dimensiuni, se întâmplă uşor ca ''Chroma key'' să mănânce o parte dintr-unul din elemente'', explică expertul citat.

Totuşi, alte imagini cu Zelenski considerate îndoielnice de unii internaţi sunt de fapt reale şi nu au suferit nicio manipulare digitală, notează fotograful Juae Martín, expert la rândul său în ''Chroma key''. Este cazul înregistrării din 11 martie, în care Zelenski apare în stradă în faţa sediului preşedinţiei, sau cel al imaginilor de miercuri filmate în biroul său oficial. Coerenţa iluminării, umbrele, mişcările camerei şi alte detalii demonstrează în ambele cazuri că imaginile nu au fost falsificate digital.

Mai mulţi internauţi au observat tertipul folosit de Zelenski şi l-au invocat drept dovadă că el ar fi părăsit capitala ameninţată până de curând de trupele ruse, ceea ce însă nu se confirmă, preşedintele rămânând la Kiev cel puţin o mare parte din timp şi a avut acolo inclusiv întâlniri faţă în faţă cu politicieni şi jurnalişti, cum a fost interviul acordat pe 1 martie agenţiei Reuters şi postului CNN în buncărul unei clădiri guvernamentale din Kiev, scrie Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel