Adolescentă decapitată de propriul tată. Bărbatul va fi pedepsit pe jumătate fiindcă a comis o „crimă de onoare”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Poliția din nordul Iranului au arestat un bărbat acuzat că și-a omorât fiica de 14 ani, o „crimă pentru onoare” care a stârnit furie în toată țara și nu numai.

Romina Ashrafi a fugit de acasă, din provincia Gilan, cu iubitul ei în vârstă de 35 de ani, după ce tatăl ei s-a opus căsătoriei lor, potrivit presei locale citate de BBC NEWS. Cuplul a fost găsită de poliție, iar Romina a fost trimisă acasă, chiar dacă a spus că se teme pentru viața ei.

În urmă cu câteva zile, fata, care se afla în camera ei, ar fi fost atacată de tatăl furios. O sursă locală, gilkhabar.ir, citată de BBC, a anunțat că Romina a fost „decapitată” cu o seceră, iar apoi tatăl a ieșit în fața casei „cu secera în mână și a mărturisit crima”.

În cursul săptămânii trecute, mai multe ziare naționale au relatat povestea Rominei și au subliniat că adolescenta a ajuns în „casa paternă nesigură”. Ziarele au amintit, cu această ocazie, de eșecul lamentabil al legilor pentru protecția femeilor și a fetelor.

 

„Romina nu este nici prima și nu va fi nici ultima victimă a crimei pentru onoare”

 

Între timp, hashtag-ul #Romina_Ashrafi a fost folosit de peste 50.000 de ori pe Twitter, majoritatea utilizatorilor condamnând crima și societatea iraniană în general care îi dă bărbatului drepturi absolute asupra femeii.

Shahindokht Molaverdi, secretar al Societății pentru Protecția Drepturilor Femeii, a scris: „Romina nu este nici prima și nu va fi nici ultima victimă a crimei pentru onoare”.

Ea a mai spus că astfel de crime vor continua „atâta timp cât legea nu este suficient de descurajantă”.

 

Nu există statistici cu privire la prevalența „omorurilor pentru onoare” 

 

Codul penal islamic din Iran reduce măsurile punitive pentru tații și alți membri ai familiei care sunt condamnați pentru omor, violență domestică asupra copiilor sau „omoruri pentru onoare”. Dacă un bărbat este găsit vinovat de uciderea fiicei sale, pedeapsa este între trei și 10 ani de închisoare, în timp ce o crimă este pedepsită și cu condamnarea la moarte.

Nu există statistici cu privire la prevalența „omorurilor pentru onoare” în Iran, însă activiștii pentru drepturile omului spun că acestea sunt comise în continuare în special în rândul populațiilor rurale și tribale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel