200 de copii români, fără acte, în Spania

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
 

Situația celor peste 200 de copii de origine română, care trăiesc fără documentate în Spania, supravegheați de stat în centre sau în familii adoptive, a început să se schimbe, după o lungă așteptare. Săptămâna trecută, a avut loc prima întâlnire tehnică în care autoritățile din cele două țări, Spania și România, au studiat dosarele, a căror documentație a început deja să fie procesată, după ani de așteptare. Fiecare caz va fi examinat pentru a se putea oferi o soluție. Până în prezent, acești copii nu au putut să călătorească, să acceseze anumite beneficii sau să se înscrie în echipe sportive.

Mai mult de 17.000 de copii au locuit în centre sub supravegherea Administrației din Spania în anul 2017, potrivit datelor publicate de elpais.com. Printre ei cei peste 200 de minori români aflați în diferite circumstanțe, de la cei care s-au născut în Spania, dar nu au fost înregistrați, la cei care au venit cu documentate în ordine, dar nu au fost înregistrați. Până acum, pentru a furniza documentația, administrația de la București a cerut ca în Spania să fie doar rezoluții administrative, care să recunoască tutela spaniolă asupra copiilor, urmând ca acestea să fie aprobate de un judecător din România, într-un proces foarte complex, care ar necesita angajarea unor avocați.

 Începând de anul trecut, ambele țări au format o comisie interministerială: Externe și Justiție în România, iar în Spania Sănătate și Justiție. O declarație în acest sens este publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României care oferă informații despre întâlnirile bilaterale și soluțiile convenite între cele două țări. Pe site-ul secției consulare a Ambasadei României, se menționează într-o declarație că "va fi stabilit un calendar pentru întâlniri tehnice" pentru a rezolva soluția tuturor minorilor, mai precizează elpais.com. 

Regulamentul UE, din 2003, stabilește modul în care o țară care exercită tutela asupra unui minor trebuie să o înregistreze în țara de origine și modul în care ar trebui să efectueze cererea de documente. Articolul 21 stabilește că atunci când o autoritate dintr-un stat membru al UE emite o rezoluție, de exemplu tutelă, aceasta trebuie să fie recunoscută și aplicată de restul țărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel