Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în Spania, în Roquetas de Mar

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită în Roquetas de Mar, Spania, printr-un spectacol organizat de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni.

”Peste 500 de români, stabiliţi în provincia Almeria, Spania au fost prezenţi în Sala Şcolii de Muzică din El Parador, Roquetas de Mar, în data de 27 mai, pentru a participa la spectacolul organizat pentru sărbătorirea Zilei Românilor de Pretutindeni. Momente speciale, de trăire românească, au avut loc atunci când pe scenă a urcat Dinu Iancu Sălăjanu, care i-a purtat prin intermediul cântecelor tradiţionale prin toate zonele României, iar Aurelian Temişan a făcut o incursiune prin şlagărele româneşti”, se arată într-un comunicat al Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni.

În prima parte a zilei, Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH, s-a întâlnit cu românii stabiliţi în provincia Almeria, prezenţi la Biserica Ortodoxă Română cu Hramul "Botezul Domnului", din Roquetas de Mar, la slujba de Rusalii, cărora le-a vorbit despre însemnătatea spirituală a zilei, despre prezenţa harului divin în viaţa fiecărui român.

Părintele Gheorghe Adrian Fofiu, mulțumiri pentru ministru

Părintele Gheorghe Adrian Fofiu, preot paroh al Bisericii Ortodoxe Române cu Hramul "Botezul Domnului" din Roquetas de Mar, a transmis mulţumiri ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, pentru sprijinul acordat la construirea primei biserici ortodoxe româneşti de pe teritoriul Spaniei.

În deschiderea spectacolului au luat cuvântul Robert Claudiu Hellvig, consul al României la Almeria, Gabriel Amat Ayllon, primarul municipiului Roquetas del Mar, Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH şi preotul paroh Gheorghe Adrian Fofiu.

”Această zi aparține tuturor românilor”

Brînzea a vorbit despre importanţa Zilei Românilor de Pretutindeni, ca o preocupare a statului român şi a Guvernului României pentru toţi românii aflaţi în afara graniţelor ţării: "Această zi aparţine tuturor românilor, indiferent unde se află, pentru că generează un dialog de iubire între cei plecaţi să muncească peste hotare şi cei dragi rămaşi acasă, în ţară. Spectacolul este un gest de preţuire şi recunoştinţă din partea Institutului 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru românii de pretutindeni şi a fost realizat cu sprijinul doamnei ministru pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero. Ziua aceasta are o dublă semnificaţie: este Ziua Românilor de Pretutindeni, dar şi sărbătoarea coborârii duhului sfânt, un moment spiritual aparte care îi ajută în plan sufletesc pe românii care muncesc peste hotarele ţării şi îi susţine în efortul, munca şi sacrificiul lor de zi cu zi".

Evenimentul a fost organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituţie aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei şi Parohia Ortodoxă Română cu Hramul "Botezul Domnului" din Roquetas de Mar, Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel