Ziua Marinei. Spectacol naval de amploare la Constanţa

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Un spectacol naval de amploare începe la ora 9.55 loc la Constanţa, de Ziua Marinei Române, prezentat de mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni. Sunt aşteptate 20.000 de persoane.

Pentru marcarea Zilei Marinei Române, sunt planificate festivităţi în Constanţa, unde se estimează participarea a aproximativ 20.000 de persoane, în Brăila, cu aproximativ 10.000 de participanţi, şi în Galaţi, circa 5.000 de persoane, la fel ca în localitatea Mangalia.

Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni vor prezenta cel mai mare spectacol naval pe care Forţele Navale Române îl organizează, an de an, în România.

Potrivit reprezentanţilor Statului Major al Forţelor Navale, evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române sunt dedicate navei-şcoală „Mircea", „ambasadorul onorific în serviciul României", care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă tricolorul românesc pe mările şi oceanele lumii.

„Pentru recunoaşterea contribuţiei sale la promovarea imaginii ţării noastre pe meridianele lumii, precum şi pentru rolul său în păstrarea valorilor şi tradiţiilor marinăreşti, drapelul navei-şcoală Mircea va fi decorat cu Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor", au transmis reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale.

Festivităţile dedicate Zilei Marinei Române de la Constanţa vor începe la ora 9.55, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.

După alocuţiuni, Zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării, pentru a da startul demonstraţiilor, iar drapelele României, NATO şi Uniunii Europene vor fi purtate în semn de salut, de trei scafandri paraşutişti lansaţi din elicoptere şi de trei ambarcaţiuni rapide.

 

Spectacol pe apă

 

Scena marină va fi ocupată, în minutele următoare, de cele trei remorchere multifuncţionale, „Vânjosul", „Vârtosul" şi „Voinicul", şi de şase ambarcaţiuni rapide, care vor invita publicul „la vals". După retragerea acestora, vor fi inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă vor fi lansaţi de la bordul unui elicopter Puma Naval şi de la bordul unei ambarcaţiuni rapide, pentru a simula atacul ţărmului, de unde vor primi riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

Demonstraţiile continuă cu secvenţa de respingere a atacului aviaţiei inamice. Aeronavele de luptă MIG-21 Lancer, F-16 şi Eurofighter Typhoon vor juca rolul taberei adverse şi vor ataca gruparea de forţe de pe mare. Sistemele de artilerie de la bordul navelor din dispozitivul de pe mare, tunurile şi transportoarele amfibii blindate (TAB) de pe dig vor respinge cu foc, atacul aerian, repriză în care vor fi utilizate aproximativ 2.000 de unităţi de muniţie de manevră, cu calibre cuprinse între 14,5 şi 100 mm.

În continuare, conform scenariului, punctul de conducere al exerciţiului demonstrativ va fi informat de echipajul american al unui avion de cercetare P8 Poseidon că un submarin inamic se află în raionul maritim din faţa Comandamentului Flotei. Imediat, un elicopter Puma Naval va lansa o geamandură radio-hidro-acustică, pentru localizarea poziţiei submarinului, o corvetă va ataca cu o torpilă şi cu bombe reactive, iar de la bordul aparatului de zbor se va executa o tragere cu torpile uşoare.

După anihilarea pericolului submarin, exerciţiul continuă cu secvenţa de respingere a desantului maritim. Zece ambarcaţiuni de asalt se vor îndrepta spre faleză şi vor executa foc cu muniţie de manevră, dar atacul forţelor ostile va fi respins, conform scenariului, de pe mare, de trei vedete blindate fluviale, din aer, de aeronave F-16 şi de elicoptere Puma, iar de pe mal de tunuri, de TAB-uri şi de infanterişti marini. Siguranţa publicului de pe faleză va fi asigurată cu aproximativ 3.600 de unităţi de muniţie de manevră, calibre cuprinse între 5,45 şi 100 mm.

 

Migrația ilegală

 

Migraţia ilegală pe mare şi ameninţările asimetrice sunt două elemente pe care marinarii şi aviatorii le vor combate, simultan, cu un mozaic de forţe navale şi aeriene, ce aparţin ministerelor apărării naţionale, afacerilor interne şi transporturilor, aspect care subliniază importanţa cooperării interdepartamentale şi interinstituţionale. Navele MAI şi ARSVOM (Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare) vor intercepta o ambarcaţiune suspectă, iar elicopterul ARSVOM va survola raionul acţiunii. Ambarcaţiunea cu migranţi va fi interogată şi, după cercetarea situaţiei, aceasta va fi însoţită în port, conform procedurilor. În acelaşi timp, ambarcaţiunile rapide ale Forţelor Navale lansează la apă patru scafandri, care vor fi recuperaţi de un elicopter Puma Naval. De pe parâma elicopterului, scafandrii vor saluta oficialităţile şi publicul de pe faleză, marcând, astfel, încheierea exerciţiilor demonstrative.

Pe mare, fregata „Regele Ferdinand" va prezenta simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său şi va deschide parada navală, la care vor participa toate navele şi aeronavele care au performat în faţa falezei Comandamentului Flotei.

În acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale, Garda de Onoare va încheia Exerciţiul demonstrativ „Forţele Navale Române 19", dar evenimentele vor continua, la Constanţa, până la ora 22.00.

Tradiţionalele jocuri marinăreşti vor fi organizate, în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00 - 15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc.

La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1 Port Constanţa - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu şi retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, conform Mediafax.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel