Ziarul „Der Standard“, Austria: Românul Tiberiu Boșutar - „Robin Wood al Moldoviței în lupta împotriva mafiei lemnului“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ziarul național austriac Der Standard a rezervat astăzi un articol dedicat românului Tiberiu Boșutar, pe care îl numește „Robin Wood al Moldoviței“.   

Tiberiu Boşutar este unul dintre cei mai fervenţi activişti civici implicaţi în salvarea pădurilor din România şi munceşte singur de câţiva ani, în anonimat, pentru probarea furtului masiv de lemne din pădurile Sucevei.

Der Standard îl vede ca pe un „pionier împotriva exploatării pădurilor românești, a plămânilor Europei“. Publicați austriacă arată că omânul a închiriat un apartament special pentru a utea monta camere de supraveghere cu care să monitrizeze toate trasnprturile de lemn din pădurile din Moldovița, satul său natal.

„Tiberiu Bosutar a devenit  detectiv din convingere și șerif de nevoie. A descoperit deja multe transporturi ilegale de lemn și a devenit destul de nepopular în patria sa, regiunea Moldova. Activistul şi-a cumpărat o maşină cu care colindă pădurile pentru a descoperi tăierile ilegale“, spune despre el Der Standard.

Coincidența face ca Der Standard să aloce astăzi spațiu unui „pionier împotriva exploatării pădurilor“, tocami când în Piaa Universtății a fost un protest organizat de Diaspora Europeană și alte grupuri civice  prin care se cerea întocmai stoparea defrișărilor ilegale. Despre acest lucru puteți citi mai multe detalii --> AICI, pe www.stiridiaspora.ro.

A început să vorbească deschis despre practicile ilegale și să le documenteze. El explică pentru DER STANDARD procedur defrițărilor ilegale din Romînia: „comercianții de cherestea fac două oferte: una oficială și una neoficială. Cu toate acestea, prețul acordului oficial pe care comerciantul de lemn îl oferă proprietarului de pădure este mult prea ridicat - în jur de 85 - 100 de euro pe metru cub. Cu toate acestea, prețul fix al contorului ilegal este de aproximativ 45 de euro pe metru cub. Dacă calculați media ambelor oferte, obțineți prețul real al lemnului“, a explicat Boșuțar pentru presa din Austria.

[citeste si]



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel