Zelenski l-a demis pe şeful Securităţii Statului. Doi subordonaţi au fost acuzaţi de planificarea unor asasinate

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe şeful Administraţiei Securităţii Statului (echivalentul Serviciului de protecţie şi pază), la două zile după ce doi dintre membrii acesteia au fost acuzaţi de complot în vederea asasinării preşedintelui şi a şefilor serviciilor de securitate ucrainene, relatează Reuters şi Unian. Zelenski a emis un decret prin care îl demite pe Serhii Rud. Nu a fost identificat niciun succesor.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat săptămâna aceasta că a prins doi bărbaţi, colonei din serviciul de protecţie şi pază, acuzaţi că au complotat în vederea asasinării lui Zelenski şi a altor oficiali de rang înalt.

SBU a spus că asasinatele trebuiau să fie un "cadou" pentru Vladimir Putin, care a depus jurământul pentru un nou mandat la Kremlin marţi.

Potrivit Kievului, cei doi colonei ar fi fost recrutaţi de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, divulgând informaţii clasificate Moscovei.

Cei doi, a spus SBU, au fost însărcinaţi să găsească pe cineva apropiat din garda prezidenţială care să-l ia ostatic pe Zelenski şi mai târziu să-l omoare.

Nu există niciun indiciu în ce moment a fost dejucat presupusul complot. Moscova nu a emis niciun comentariu cu privire la declaraţia SBU. Preşedintele ucrainean a declarat anul trecut că serviciile sale de securitate au dejucat cel puţin cinci încercări de asasinare a sa de către Rusia după invazia rusă în februarie 2022.

SBU a indicat că reţeaua de agenţi ruşi plănuia, de asemenea, să-l ucidă şeful SBU, Vasili Maliuk, şi pe Kirilo Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), potrivit surselor citate de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel