Zeci de români care veneau cu un avion din Marea Britanie au recunoscut că au certificate false pentru evitarea carantinării

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Zeci de români care veneau cu un avion din Marea Britanie au recunoscut că au certificate false pentru evitarea carantinării
Zeci de români care veneau cu un avion din Marea Britanie au recunoscut că au certificate false pentru evitarea carantinării

Poliţiştii din Iaşi s-au sesizat din oficiu şi fac cercetări cu privire la folosirea unor certificate false pentru evitarea carantinării de unii români întorşi din străinătate, a anunţat, joi, Ministerul Afacerilor Interne.

MAI precizează că, începând din data de 1 iulie, Poliţia de Frontieră asigură verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea, testarea sau vindecarea, măsură ce facilitează libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, iar triajul epidemiologic este realizat de reprezentanţii Direcţiei de sănătate publică.

„La 20 iulie a.c., poliţiştii români au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în ultima perioadă de timp, medici din cadrul DSP Iaşi, care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iaşi, au constatat că o parte a cetăţenilor ce revin în România din Marea Britanie şi în special persoanele care aveau plecarea de pe Aeroportul Luton prezintă o adeverinţă eliberată de autorităţile engleze, din care rezultă că au avut şi s-au vindecat de COVID-19. Specialiştii DSP au mai constatat, conform actelor puse la dispoziţie, că pasagerii care prezentau aceste documente au avut perioada îmbolnăvirii în intervalul 15 - 30.05.2021, considerând prin acest lucru că actele sunt falsificate”, se arată într-un comunicat al MAI.

 

11 români au recunoscut că au adeverinţe false



Conform aceleiaşi surse, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals şi uz de fals şi efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

„La data 22 iulie a.c., lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat o acţiune pe Aeroportul Iaşi, împreună cu Poliţia de Frontieră şi Poliţia Transporturi la un zbor dinspre Marea Britanie - Luton, iar, dintre cei 44 de pasageri, 11 au recunoscut că au adeverinţe false. Dosarul penal priveşte în prezent 16 persoane”, se mai menţionează în comunicat.

MAI precizează că certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, însă, cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cele care s-au recuperat după această afecţiune sau cele ce deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică "într-o modalitate operativă". 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel