Zeci de mii de români aflați în diaspora iau pensia din România. Cei mai mulți trăiesc în Germania, Italia și Spania

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:
Marea Britanie: „Mi-am mutat pensia într-un "QROPS" când am plecat în străinătate, dar acum sunt acasă”. Iată cum îți poți aduce fondul înapoi
Marea Britanie: „Mi-am mutat pensia într-un "QROPS" când am plecat în străinătate, dar acum sunt acasă”. Iată cum îți poți aduce fondul înapoi

Potrivit statisticilor, 45.000 de români care au activat şi în țară şi peste hotare au ales pensia din alt stat în detrimentul celei din România. Astfel, cum este normal, aceștia au ales pensia mai mare.

 

 

 

Aproximativ 3.000 de români se află la pensie numai în Austria. Aceștia se situează pe locul 4 după conaționalii din Germania, Ungaria și Spania. Spre exemplu, numărul românilor care se află la pensie în Austria este de 2.891, anunță Casa Naţională de Pensii.

În plus, potrivit statisticilor, 45.000 de români care au activat şi în țară şi peste hotare au ales pensia din alt stat în detrimentul celei din România. Astfel, evident că aceștia au ales pensia mai mare.

Cei mai mulți români care se află la pensie în străinătate trăiesc în Germania, Italia și Spania, unde banii încasați de aceștia sunt și de 3 ori mai mulți față de România. Există inclusiv pensionari români care stau în țări însorite ca Malta, Cipru și Grecia.

 

Zeci de mii de români din diaspora iau acolo pensia din România

 

În România, pensia medie este de 1.650 de lei, adică de aproximativ 330 de euro. De cealaltă parte, în Spania ori Italia, pensionarii iau și de trei ori mai mult.

În plus, aproximativ 2.500 de români își primesc pensia în Italia pentru perioada în care au muncit în România, înainte să părăsească țara. Același lucru se aplică și în cazul a 4.000 de români din Spania. Cei mai mulți – 33.000 - se află în Germania și în Ungaria.

În total, aproape 47.000 de romani stabiliți în alte state europene își încasează acolo banii cuveniți, arată datele Casei de Pensii transmise la solicitarea Știrilor ProTv.

În plus, alți 500 de români primesc banii din Grecia.

Dacă vă mutați în străinătate, puteți solicita pensia pentru munca din România la instituția care se ocupă de pensii în țara respectivă. Cu toate acestea, procedura poate dura câteva luni, informează ȘtirileProtv.

Numărul pensionarilor români din diaspora

Germania – 22.184
Ungaria – 11.321
Spania – 3.966
Austria – 2.891
Italia – 2.485
Franța – 1.195

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel