Vrei să munceşti în Germania? Iată cât vei câştiga

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Noi meserii recunoscute oficial în România: Anunțul Ministerului Muncii
Noi meserii recunoscute oficial în România: Anunțul Ministerului Muncii
Germania a introdus, pentru prima dată în istorie, salariul minim pe economie. Există însă și excepții .

La 1 ianuarie 2015, Germania a introdus, pentru prima dată în istorie, salariului minim pe economie, prin votarea legii MiLoG – Mindestlohngesetzt din 3 iulie 2014.

Există însă și excepții de la această regulă. Aici se încadrează foștii șomeri cu cel puțin 12 luni de șomaj în primele luni de angajare, tinerii sub 18 ani fără meserie, ucenicii și cei care fac practica. O altă excepție apare în sectoarele în care se aplică acordurile colective.

 

În cazul în care lucrătorii au acum salarii mai mici de 8,50 Euro pe oră, trecerea se poate face treptat, urmând ca cel mai tarziu din ianuarie 2017, să se aplice salariul minim legal pe economie.

 

CONSTRUCŢII

 

Clasificarea salariilor se face în două grupe:

 

Grupa I o reprezintă muncitorii care execută lucrări pentru care nu este nevoie de calificare și pentru care din ianuarie 2015 salariul este de 11,15 Euro. Pentru această grupă se anunță creșteri progresive pănă în 2017, când salariul va fi de 11,30 Euro.

 

Grupa II este reprezentată de muncitorii calificați. Din ianuarie 2015 tariful pe oră este de 14,20 Euro, cu majorări până în 2017, când va ajunge la de 14,70 Euro/oră.

 

Pentru zugravii profesioniști salariul minim din ianuarie 2015 a fost stabilit la 12,80 Euro/oră, iar în cazul unui zugrav fără calificare, salariul ajunge la 10,00 Euro/oră.

 

În Landurile noi, salariile sunt cu câțiva zeci de cenți mai mici.

 

ÎNGRIJIRE

 

Aici exista un salariu minim încă din iulie 2010. Din ianuarie 2015 acesta este de 9,40 Euro/oră in Bundeslandurile vestice și 8,65 Euro în Bundeslandurile noi. Până în ianuarie 2017 salariul minim în sectorul Pflege va crește, de asemenea, treptat. Din ianuarie 2016 la 9,75 Euro și din ianuarie 2017 la 10,20 Euro/oră. În Bundeslandurile noi salariile vor fi cu cca. 70 de centi mai mici.

 

Angajatorii care nu vor respecta legea cu privire la salariul minim pe economie sunt pasibili de amenzi de până la 500.000 de euro și plata retroactivă a salariilor și prestatiilor sociale. Instituțiile care controlează respectarea legii salariului minim pe economie sunt Zoll-ul german și Casa de Pensii.

 

SURSA: Ziarul Românesc din Germania

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel