Vladimir Putin: Rusia va răspunde unui atac nuclear. "Adversarul va fi distrus!"

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că țara sa este pregătită să folosească arme nucleare, în cazul în care este atacată. "Agresorul trebuie să înţeleagă că pedeapsa este inevitabilă, că va fi distrus", precizat Putin.

Ruşii "vor merge în Paradis" în caz de război nuclear, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, negând orice ambiţii războinice, dar avertizând că orice agresor care va dori să lovească ţara sa cu arma atomică va fi "distrus".

"Agresorul trebuie să înţeleagă că pedeapsa este inevitabilă, că va fi distrus. Iar noi, ca victime ale agresiunii, vom merge în Rai ca martiri. În schimb, ei (agresorii) vor crăpa pur şi simplu, nu vor avea timp nici să se pocăiască", a spus Putin la o conferinţă a clubului de discuţii Valdai pe tema 'Lumea în care vom trăi: stabilitatea şi dezvoltarea în secolul XXI', ce se desfăşoară în aceste zile la Soci (sud-vest).

Dacă un astfel de război nuclear se va produce, Rusia nu "poate fi iniţiatoarea unei astfel de catastrofe, căci noi nu avem un concept de lovitură preventivă", a nuanţat preşedintele rus.

"Concepţia noastră este răspuns la o eventuală lovitură. Aceasta înseamnă că suntem pregătiţi şi vom recurge la arma nucleară doar atunci când vom fi siguri că un agresor potenţial a lovit teritoriul nostru", a explicat Putin, subliniind că utilizarea armelor nucleare echivalează cu o catastrofă globală, iar Rusia nu poate fi iniţiatorul ei, conform agenţiilor TASS şi RIA Novosti.

Rusia reproşează SUA noua lor doctrină nucleară adoptată la începutul anului 2018, calificată drept "belicoasă" şi "antirusească", ce vizează să doteze armata americană cu noi arme nucleare cu putere redusă.

Vladimir Putin a ordonat în 2016 forţei nucleare a Rusiei şi o modernizare a armamentului, ca răspuns la consolidarea prezenţei militare a NATO la frontierele sale, percepută de Moscova ca o ameninţare.

El s-a lăudat într-un discurs în faţa parlamentului rus în martie cu noile arme "invincibile" dezvoltate de ţara sa, suscitând temeri privind declanşarea unei noi curse a înarmării cu SUA.

Doctrina militară rusă nu menţionează posibilitatea unui "atac preventiv" cu utilizarea de ogive nucleare. Rusia îşi rezervă dreptul să-şi utilizeze arsenalul în caz de agresiune împotriva teritoriului său sau a aliaţilor săi ori în caz de "ameninţare la adresa existenţei statului", aminteşte AFP.

Rusia, cu sistemul său de apărare şi cu populaţia sa, este pregătită să-şi apere suveranitatea şi nu se teme de niciun conflict, a ţinut să menţioneze preşedintele rus. "De niciunul!", a răspuns Putin, întrebat de care conflict se teme Moscova astăzi. "În genere, nu este teamă de nimic - o ţară cu un asemenea teritoriu, cu un astfel de sistem de apărare, cu o astfel de populaţie, care este gata să îşi apere independenţa, suveranitatea. De ce să ne fie teamă ?", a întrebat retoric Putin, remarcând că nu în orice ţară există o asemenea dedicaţie a cetăţenilor de a-şi da viaţa pentru patrie. "Noi o avem şi aceasta ne dă încredere că putem sta liniştiţi", a spus el.

Referitor la relaţiile cu SUA, preşedintele rus a declarat că omologul său american Donald Trump aspiră la o stabilizare a relaţiilor cu Federaţia Rusă. "Din punctul meu de vedere, actualul preşedinte (al SUA) este orientat spre stabilizare şi o îndreptare a relaţiilor ruso-americane. Să vedem cum va evolua situaţia în continuare. În orice caz, suntem pregătiţi pentru acest lucru în orice moment", a asigurat liderul rus,

Get it on App Store Get it on Google Play


  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

  TOP STIRI CELE MAI

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy