Vladimir Putin ironizează Vestul și încălzirea cu energie verde: „Dacă iarna e lungă și... nu bate vântul”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

„Dacă cineva are nevoie de noi, poate conta pe Gazprom”, a declarat Vladimir Putin, la Teheran.

Cu alte cuvinte, Putin a spus că Rusia, ar urma să reia joi livrările pentru germani, și alte state europene, prin gazoductul Nord Stream 1. Dar numai la debitul de dinainte de revizia anuală a gazoductului, adică la 40%, din capacitate.

Livrările prin Nord Stream 1, principala sursă de gaze naturale a Germaniei, sunt zero din 11 iulie, când au început cele 10 zile de mentenanță.

Liderul rus, n-a ratat ocazia să ironizeze Vestul, pentru că și-ar fi săpat singur groapa, impunând sancțiuni Moscovei.

„Gazprom și-a respectat, își respectă și își va respecta în totalitate contractele. Gazprom este pregătit să pompeze cât e nevoie. Europenii sunt cei care au trântit ușile”, a declarat Putin, potrivit Știrile PRO TV.

Cu ocazia unei scurte întâlniri cu jurnaliştii la Teheran, preşedintele rus a explicat că debitul gazelor depinde de recuperarea turbinei Siemens, trimisă pentru mentenanţă în Canada.

„Când funcționează amândouă, două turbine pompează 60 de milioane de metri cubi pe zi. Dacă vine a doua turbină (din Canada), atunci vor funcționa două. Dacă nu vine, vor circula prin conducte doar 30 de milioane de metri cubi”, a mai spus Putin.

 

Gazprom a redus livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 60%

 

Gazprom a redus livrările de gaze prin Nord Stream 1 cu 60% în ultimele săptămâni, invocând absenţa turbinei. Piesa a fost, se pare, trimisă de Canada spre Germania cu avionul pe 17 iulie.

Putin n-a ratat ocazia să ţină Vestului o prelegere sarcastică despre iluziile că își poate reduce dependenţa de combustibilii fosili trecând la energie verde.

„Dacă iarna e lungă și... nu bate vântul, cum s-a mai întâmplat. Europenii sunt pe cale să cadă în aceeași capcană în care au picat și cu petrolul. Am auzit tot felul de trăznăi despre restricționarea volumelor de petrol rusesc și plafonarea tarifelor pentru petrolul rusesc. Acum se repetă povestea cu gazele. E uimitor să auzi asta din partea unor persoane educate. Rezultatul va fi același: prețurile vor sări la cer”, a precizat Putin.

Şi, ca un stăpân care îşi cheamă la ordine subalternii, Putin i-a interpelat direct pe guvernanţii germani.

„De unde își iau germanii gazele? De la noi. De ce? Pentru că e mai ieftin. Dacă îl iau din altă parte, cumpăra la prețul pieței. Germania primește gaze rusești în termenii unui contract pe termen lung, de trei-patru ori mai ieftin decât prețurile de azi”, a declarat președintele rus.

 

Europenii chiar iau în serios scenariul sistării definitive a livrărilor de gaze ruseşti

 

Adevărul este că europenii chiar iau în serios scenariul sistării definitive a livrărilor de gaze ruseşti, în condiţiile în care nu şi-au făcut stocurile pentru iarnă.

„Nimeni nu trebuie să degere în case, dar și familiile trebuie să contribuie la economisire. Iar întreruperea permanentă ori pe termen lung a producției industriale va avea consecințe masive asupra întregii economii, asupra populației, a aprovizionării etc”, a declarat Robert Habeck, ministrul economiei.

„Ideea este că dacă nu mai există gaze în cantitățile anterioare, vom ajunge rapid să vorbim de milioane de slujbe în pericol, o criză a forței de muncă de proporțiile celei de la începutul pandemiei”, a precizat Achim Dercks.

Potrivit unui sondaj, 65% dintre germani nu sunt de acord să aibă la iarnă în case mai puţin de 20 de grade Celsius. 72% nici nu vor să audă de apă caldă cu program.

„Nu vorbim de bunuri de lux, de care te poți lipsi la o adică, ci de produse de strictă necesitate, cum ar fi mese calde și cât de cât căldură în casă”, a spus Margret Böwe, Sozialverband VdK Deutschland.

Nord Stream 1 asigura mai mult de o treime din exporturile rusești de gaze naturale către Uniunea Europeană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel