Vladimir Putin conduce festivitățile de Ziua Victoriei de la Mosova: Va defila și avionul „apocaliptic”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Președintele Vladimir Putin conduce luni festivitățile de aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, în timp ce forțele rusești luptă împotriva ucrainenilor într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte europene de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin, care este cunoscut ca „liderul suprem al Rusiei” din 1999, a folosit în ultimii ani Ziua Victoriei pentru a agăța Occidentul de la o tribună din Piața Roșie, înaintea unei parade de trupe, tancuri, rachete și rachete balistice intercontinentale, scrie Reuters.

O defilare deasupra celor nouă cupole ale Catedralei Sfântul Vasile va include avioane de vânătoare supersonice, bombardiere strategice și, pentru prima dată din 2010, avionul de comandă Il-80 „apocaliptic”, care ar putea transporta conducerea Rusiei în cazul unui război nuclear.

Propaganda Rusiei face „simulări”. Ruşii avertizează că pot lovi Marea Britanie, Franţa sau Germania în doar 3 minute: „Nu vor exista supraviețuitori”

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina, pe care îl prezintă ca o luptă împotriva naționaliștilor periculoși de inspirație „nazistă” din Ucraina, cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat-o în 1941.

„Datoria noastră comună este de a preveni renașterea nazismului care a adus atâta suferință oamenilor din diferite țări”, a declarat Putin într-un mesaj adresat popoarelor din 12 foste republici sovietice, inclusiv Ucraina și Georgia.

 

Ucraina și aliații săi resping acuzația

 

Ucraina și aliații săi resping acuzația de nazism în Ucraina și că Rusia luptă pentru supraviețuire împotriva unui Occident agresiv, spunând că liderul de la Kremlin a declanșat un război neprovocat în încercarea de a reconstrui Uniunea Sovietică.

Putin, care și-a exprimat în repetate rânduri resentimentele față de modul în care Occidentul a tratat Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991, spune că Ucraina a fost folosită de Statele Unite pentru a amenința Rusia.

Rușii pregătesc parada prizonierilor de război. Cum vor fi costumați prizonierii din Ucraina

Președintele american Joe Biden a prezentat invazia lui Putin în Ucraina ca pe o luptă într-o bătălie globală mult mai amplă între democrație și autocrație și l-a numit în mod repetat pe Putin criminal de război. Într-un discurs ținut la Varșovia în martie, Biden a declarat că fostul spion KGB nu poate rămâne la putere.

 

Rusia neagă acuzațiile ucrainene

 

Rusia neagă acuzațiile ucrainene și occidentale potrivit cărora forțele sale au comis crime de război de la invazia din 24 februarie.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forțele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roșu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945.

„Avionul Apocalipsei”, special dotat pentru un război nuclear, ridicat de la sol de Putin: Un mesaj de avertizare a Occidentului - VIDEO

Alături de înfrângerea din 1812 a împăratului francez Napoleon Bonaparte, înfrângerea Germaniei naziste este cel mai venerat triumf militar al rușilor, deși ambele invazii catastrofale dinspre vest au lăsat Rusia profund sensibilă în privința granițelor sale occidentale.

 

Ziua Victoriei este o sărbătoare aproape sacră pentru ruși

 

Ziua Victoriei este o sărbătoare aproape sacră pentru ruși, deoarece majoritatea familiilor sovietice au deplâns pierderile. Pentru ruși, memoria colectivă a războiului este unul dintre puținele evenimente necontencioase dintr-o istorie tumultoasă, sfâșiată de dispute.

Deși Putin a încercat să oprească declinul forțelor armate rusești, cândva puternice, conflictul din Ucraina a ilustrat slăbiciunile armatei țării. Pierderile nu sunt raportate public, dar Ucraina spune că pierderile rusești sunt mai grave decât cele 15.000 de sovietici uciși în războiul sovieto-afgan din 1979-1989, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel