Vladimir Putin a semnat decretul prin care recunoaște regiunile Herson şi Zaporijjia ca independente

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rusia a recunoscut independenţa regiunilor Herson şi Zaporijjia, reiese din decretele semnate de preşedintele rus Vladimir Putin, publicate vineri pe portalul oficial de informaţii juridice

"În conformitate cu principiile şi normele general labile şi recunoscute ale dreptului internaţional, recunoascând şi confirmând principiul egalităţii în drepturi şi cel al autodeterminării popoarelor, stabilit şi consacrat de Carta Naţiunilor Unite, având în vedere voinţa poporului din regiunea Herson, exprimată în timpul referendumului, care a avut loc în 27 septembrie 2022, decid: Recunoaştem suveranitatea de stat şi independenţa regiunii Herson'', rezultă din decretul privind recunoaşterea regiunii Herson.

Printr-un document similar, Putin a decis să ''recunoască suveranitatea statului şi independenţa regiunii Zaporijjia''.

"Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţei de stat" a regiunilor Herson şi Zaporojie, situate în sudul Ucrainei,  se mai arata în decretele pe care Vladimir Putin  se pregăteşte să oficializeze vineri anexarea celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk (est).

Liderii separatiști puși de Moscova simulează dorința alăturării Rusiei



Rusia a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de lansarea ofensivei sale în Ucraina.

În septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat "referendumuri", denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia.

Aeronava cu liderii regiunilor Luhansk şi Doneţk, Herson şi Zaporijjia la bord a sosit la Moscova în curusl serii de 28 septembrie.

Toţi cei patru lideri s-au adresat preşedintelui Vladimir Putin cu solicitarea de a accepta regiunile respective în componenţa Rusiei. Ceremonia de semnare a acordurilor respective va avea loc vineri, 30 septembrie, la ora 15:00, la Sala Mare a Palatului Kremlinului. O ceremonie de oficializare a acestei anexări va avea loc vineri după-amiază la Kremlin. 

 

ONU condamnă referendumurile și anexările

 

Consiliul de Securitate al ONU va vota vineri asupra unei rezoluţii de condamnare a "referendumurilor" de anexare din mai multe regiuni ucrainene, un text care nu are nicio şansă de a fi adoptat din cauza dreptului de veto al Rusiei, notează AFP.

Reuniunea va avea loc vineri, la orele 15.00 (19.00 GMT), înaintea unei alte discuţii programate privind scurgerile descoperite la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică, a precizat preşedinţia franceză a Consiliului.

Proiectul de text, consultat de AFP "condamnă organizarea de către Federaţia Rusă a aşa-ziselor referendumuri ilegale" în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi consideră că acestea nu pot avea "nicio valabilitate" şi nici "servi ca bază pentru orice modificare a statutului acestor regiuni", "inclusiv orice pretinsă anexare" de către Rusia.

Proiectul de rezoluţie elaborat de Statele Unite şi Albania lansează un apel tuturor statelor şi altor organizaţii "să nu recunoască o presupusă anexare" a celor patru regiuni de către Rusia.

De asemenea, cere Moscovei "să înceteze imediat" invazia Ucrainei şi "să-şi retragă imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare" din ţară.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat fără echivoc joi iminenţa anexărilor ruse, spunând că acestea "nu îşi au locul în lumea modernă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel