Vladimir Putin, un nou decret: Pe cine cheamă în armata sa

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Din ordinul lui Vladimir Putin, cetățenii rușii care au dublă cetățenie sunt obligați să intre în armata rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind serviciul militar obligatoriu în armata rusă al cetățenilor ruși care au cetățenie străină sau permis de ședere în străinătate. Astfel, decretul modifică Regulamentul privind procedura de efectuare a serviciului militar, notează Știrile PRO TV.

Documentul autorizează serviciul militar în forțele armate ruse pe timp de pace de către "cetățenii care au cetățenia (naționalitatea) unui stat străin sau un permis de ședere sau alt document care confirmă dreptul de ședere permanentă a unui cetățean pe teritoriul unui stat străin, precum și cetățenii străini".

Potrivit decretului, serviciul militar prin recrutare este efectuat de soldații, marinarii, sergenții, maistrii care au cetățenie străină sau un permis de ședere în Rusia.

Anterior, rușii care aveau doar cetățenie rusă puteau face serviciul militar prin recrutare. Străinii au avut și au în continuare posibilitatea de a servi în armata Kremlinului în baza unui contract. Apatrizii vor putea, de asemenea, să servească în armata rusă.

La 24 septembrie, Vladimir Putin a semnat o lege care permite străinilor care au servit în armata rusă să obțină cetățenia rusă într-o formă simplificată, fără a furniza, însă, un permis de ședere. Străinii pot obține cetățenia rusă prin încheierea unui contract cu forțele armate ruse pentru o perioadă de cel puțin un an.

 

Putin vrea să le retragă cetățenia celor care critică războiul

 

Altfel, Vladimir Putin vrea să le retragă cetățenia dobândită cetățenilor care critică războiul, la doar câteva zile după retragerea umilitoare a trupelor ruse din Herson.

Președintele rus a înaintat Dumei de Stat un amendament la o lege privind dobândirea cetățeniei ruse, care prevede că o persoană poate rămâne fără pașaport rusesc dacă discreditează armata, face apel la separatism, proliferează insulte la adresa drapelului și stemei Rusiei sau participă la activitățile unei organizații interzise, poitrivit Interfax.

Propunerea de modificare a legii ar viza ucrainenii din zonele invadate de trupele Moscovei, care au obținut pașapoarte rusești.

„Amendamentul introdus de președinte în ceea ce privește ONG-urile, precum și în alte cazuri menționate, este foarte semnificativ și absolut echitabil”, a declarat, duminică, Vasili Piskarev, șeful Comitetului pentru Securitate al Dumei de Stat.

„Dacă oamenii care au depus un jurământ de credință față de Rusia după ce au devenit cetățeni și au promis că vor respecta legile noastre, dar le-au încălcat, ei au reziliat de bunăvoie contractul cu statul, care le-a asigurat protecția sa și drepturile unui cetăţean rus. Acest lucru conferă statului dreptul de a revoca decizia de acordare a cetăţeniei”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel