Violențe Germania. Merkel, poziție după intervenția poliției

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Cancelarul german, Angela Merkel, a luat apărarea presei, joi, în mijlocul unei polemici în Germania privind poliţia, ca urmare a unei intervenţii contra unei echipe de televiziune în timpul unei manifestaţii de extremă dreapta, transmite AFP.

"Vreau să pledez aici cu hotărâre în favoarea libertăţii presei" a declarat Merkel, într-o conferinţă de presă la Tbilisi, în Georgia, unde se află în vizită.

Chiar dacă dreptul de a demonstra trebuie să fie respectat, "oricine participă la o manifestaţie trebuie să plece de la principiul că poate fi observat şi filmat de mass-media", a adăugat cancelarul german.

Ministrul de interne al landului Saxonia din estul Germaniei a fost chestionat joi de parlamentari locali într-un scandal ce ia amploare asupra reţinerii de către poliţie a unei echipe de reporteri care au fost agresaţi verbal de un bărbat la un miting al extremei-drepte, relatează dpa. Incidentul a avut loc la o demonstraţie la Dresda, joia trecută, organizată de Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune anti-imigranţi şi naţionalistă, şi mişcarea anti-islam Pegida, cu ocazia vizitei cancelarului german Angela Merkel.

Un bărbat care a participat la miting a agresat verbal o echipă de reporteri pentru filmarea demonstraţiei. Ulterior, poliţia i-a reţinut pe jurnalişti timp de 45 de minute, o acţiune ce a declanşat acuzaţii de obstrucţionare a libertăţii presei.

Cine era agresorul

Miercuri s-a aflat că bărbatul este un contractor pentru departamentul de anchete penale al poliţiei din Saxonia. Autorităţile landului au declarat că el nu era în timpul serviciului la demonstraţie şi în prezent este în vacanţă.

"Evident că fiecare cetăţean din ţara noastră are dreptul să îşi exprime liber opinia", a declarat Roland Woeller, ministrul de interne al Saxoniei, ca răspuns la evenimente.

"Aşa că mă aştept la un comportament corespunzător de la toţi cei care servesc în departamentul meu, inclusiv atunci când apar şi vorbesc în public ca cetăţeni privaţi", a adăugat Woeller.

Poliţia din Dresda a respins acuzaţiile că autorităţile landului încearcă în mod activ să inhibe activitatea presei, dar a recunoscut posibilitatea unor greşeli la miting.

"Nu aş spune neapărat că am făcut totul bine", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al poliţiei din Dresda, Thomas Geither, postului de televiziune german NDR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel