Viktor Orban anunță supraimpozitarea multinaționalelor. RyanAir, amendată că a majorat prețurile pentru amortizarea taxelor

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)
Viktor Orban, premierul Ungariei (Sursa foto: Agerpres)

Este război total între RyanAir și guvernul lui Viktor Orban. Compania aeriană a primit o amendă majoră, după ce a decis să majoreze prețul biletelor ca să acopere supraimpozitarea anunțată de Orban și care a intrat deja în vigoare.

Ungaria a amendat cu aproape 770.000 de euro una dintre cele mai mari companii aeriene europene, Ryanair, într-o dispută legată de cine ar trebui să plătească impozit suplimentar pe profit, taxă impusă de Budapesta.

Guvernul premierului ungar, Viktor Orbán, a anunţat în luna iunie că va aplica un nou val de taxe băncilor, companiilor aeriene şi altor companii majore, scopul fiind reducerea cu 1,96 miliarde de euro a deficitului bugetar al ţării.

Ryanair a ripostat adăugând 10 dolari (9,79 euro) în plus pentru fiecare bilet de avion, începând din luna iulie, inclusiv la biletele care deja fuseseră vândute. 

 

Guvernul populist al lui Viktor Orban încearcă să facă rost de bani

 

Ungaria a fost singura țară în care s-a aplicat plafonarea prețurilor la carburanți, cu orice cost. Viktor Orban a încercat să-și păstreze cota de popularitate. Cu toate acestea, banii par că se termină și în Ungaria, astfel că guvernul Viktor Orban încearcă aplicarea unor noi taxe, atât companiilor foarte mari, cât și celor mici, pentru cele din urmă fiind deja organizate proteste. 

Aproximativ 1.000 de demonstranţi au blocat la începutul lunii iulie un pod din centrul Budapestei în timp ce parlamentul dezbătea o propunere a guvernului condus de Viktor Orban care ar duce la creşterea taxelor pentru mii de firme mici, a transmis un jurnalist al Reuters.

Protestatarii s-au adunat iniţial în principala piaţă de lângă parlament, după care au demonstrat pe un pod peste Dunăre din apropiere, blocând traficul dintre cele două părţi ale Budapestei, sub supravegherea unei prezenţei masive a poliţiei.

Probleme pentru Budapesta și Viktor Orban



Premierul suveranist Viktor Orban se confruntă cu cea mai mare provocare de când a preluat puterea în 2010, în contextul în care inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul s-a devalorizat semnificativ, iar fondurile de la UE sunt în pericol din cauza unei dispute privind standardele democratice.

Guvernul lui Orban a înaintat amendamente în parlament, prin care limitează drastic eligibilitatea pentru regimul simplificat de taxe, la care apelează multe afaceri mici datorită birocraţiei reduse şi a ratei mici de taxare pe care le oferă.

Cu toate acestea, guvernul susţine că sistemul a fost folosit în mod abuziv de unele afaceri, care i-au obligat pe angajaţi să se înscrie în această schemă, pentru a-şi reduce propriile costuri, facilitând o formă de şomaj ascuns.

Noile reguli ar urma să intre în vigoare în septembrie, după aprobarea parlamentului. Conform estimărilor, taxa ar urma să aducă la buget 237 de miliarde de forinţi (aproximativ 570 de milioane de euro) în acest an. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel